Velikonoční kvíz: provětrejte vaše mozkové závity a zjistěte, jak dobře znáte velikonoční zvyky a tradice

Velikonoce: milované i nenáviděné

Mohlo by se zdát, že tento svátek jara musí každý milovat, ale není tomu tak. Velikonoce řada lidí přejde tak, jako by se jednalo o prodloužený víkend, vytrácí se už i tradice obdarovávání koledníků nabarvenými vajíčky, tradiční pečení beránka nebo i velikonoční výzdoba. Někdo má Velikonoce dokonce spojené pouze s jarním úklidem nebo pracemi na zahradě. Mnoho žen a dívek pak tyto svátky, a především výprask s nimi spojený, nemusí už vůbec. Ať už to máte s tímto jarním svátkem jakkoliv, udělejte si čas alespoň na nabarvení pár vajíček a vyrobte si dle našeho návodu jednoduchý věnec na dveře.

Na Velký pátek můžete snadno zbohatnout: buďte proto ostražití

Přemýšleli jste někdy nad názvy jednotlivých dnů ve svatém týdnu? Škaredá středa, Zelený čtvrtek nebo Bílá sobota? Pokud vám toto vůbec nic neříká, je ten nejvyšší čas si o Velikonocích něco přečíst, budete překvapeni, co jste o tomto jarním svátku ještě nevěděli. Velký pátek byl odvozen od velkého tajemství a je připomínkou dne smrti a ukřižování Ježíše Krista, a právě tento den byste se měli postit a rozjímat. K tomuto dni se ale pojí ještě jedna veselejší pověra a to, že v tento den máte jedinečnou příležitost obohatit svůj rodinný rozpočet o nějakou příjemnou sumičku. Věří se totiž, že na Velký pátek má země magickou moc a na krátkou dobu se otvírá a vydává své poklady. Místo s pokladem poznáte dle světýlka, zářícího kapradí nebo jen otvorem ve skále, odkud vychází nezvyklá záře. Dle pověsti se v tento den otevřela i samotná hora Blaník.

Kvíz provětrá vaše mozkové závity

Náš velikonoční kvíz obsahuje celkem 10 otázek, přičemž správná odpověď je pouze jedna. Některé tradice a zvyky určitě budete znát a některé dodržujete i ve svých rodinách, nicméně možná zde narazíte na některé, které znát nebudete. Na konci kvízu vás čeká vyhodnocení vašich znalostí a pro vás informace o tom, jak si ve světě velikonočních tradic a zvyků opravdu stojíte.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada