Převislý rozmarýn je hitem letošní sezóny: vyniká bohatším a barevnějším kvetením, než vzpřímený

Rozmarýn poléhavý (Rosmarinus officinalis ´Prostratus´) je poléhavý kultivar rozmarýnu lékařského, který dorůstá zhruba do výšky 40 cm. Jedná se o polootužilý a stálezelený keřík, který vyžaduje dobré zazimování. Listy jsou čárkovité a jeho výhony, které převisají, lze velmi dobře tvarovat, čehož se také při jeho pěstování hojně využívá. Někteří pěstitelé jej tvarují do různých stromků na kmínku nebo menších bonsají. Rozmarýn kvete na jaře a v létě světle modrými květy, které jsou rozmístěné po celém výhonu.

Na co je dobrý rozmarýn

Rozmarýn má úžasné uplatnění v kuchyni, ale také ho můžete využít jako přírodní odpuzovač dotěrného hmyzu. Uplatňuje se také v kosmetice či farmaceutickém průmyslu, kdy účinkuje jako podpora krevního oběhu a užívá se při zvýšeném krevním tlaku. Podporuje také chuť k jídlu a je vynikající jak v teplé kuchyni, tak jako aromatická přísada do různých studených pokrmů. Vždy ho ale postačí malé množství, protože je velmi aromatický. Využívá se také při nakládání masa, hlavně zvěřiny či sýrů. Velmi osvěžující je také rozmarýnový čaj. Rozmarýn se používá čerstvý nebo sušený.

Jak pěstovat rozmarýn a jaké má nároky

Rozmarýn pochází ze Středomoří a stejně jako ostatní bylinky, preferuje slunné, ale zvládne i mírný polostín, stanoviště a vlhkou, dobře odvodněnou půdu. Pro zesílení výhonů je dobré rozmarýn zaštipovat. Jednou za 14 dnů můžeme rozmarýn pro lepší kvetení a vybarvení přihnojit. Právě dobrá drenáž rozhoduje o tom, zda rozmarýn přežije zimu, necháme-li ho na stanovišti. Nikdy se totiž nesmí v oblasti kořenů zadržovat zimní vláha, to je pro rozmarýn rozsudek smrti. Z toho důvodu je lépe pěstovat ho v nádobě, jako přenosný, a na zimu jej přenést do mrazuprosté místnosti s teplotou kolem 10-12 °C s dostatkem světla. Během přezimování omezíme zálivku a rostlinu udržujeme spíše v suchu.

Kde převislý rozmarýn nejlépe vynikne?

Vzhledem k tomu, že je to kultivar rozmarýnu i velmi bohatě a krásně kvete modrými květy, hodí se do závěsných nádob na balkon či terasu. Roste velmi rychle (za 6 měsíců dorůstá do délky 1,5m) a proto se také uplatňuje na volně rostoucí živé plůtky či se nechá jen volně převisat dolů z kamenné zídky. Pokud rádi grilujete, určitě si převislý rozmarýn umístěte co nejblíže ke grilu, protože ho určitě budete často využívat k dochucování pokrmů.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada