Yahoo! News: Levandulové latté je oblíbené, ale má jeho pití nějaký přínos?

foto Ilustrační foto - Levandulová farma u Žermanické přehrady se letos poprvé otevřela pro samosběr, 14. července 2023, Bruzovice, Frýdecko-Místecko.

New York - Jaro je tady a spolu s ním přichází období, kdy levandule nejen rozkvete, ale kdy si najde cestu i do oblíbeného ranního nápoje mnoha lidí. Levandulová káva je čím dál tím oblíbenější a tento trend zatím nejeví známky toho, že by začínal opadávat - zejména díky tomu, že společnost Starbucks nedávno uvedla na trh kávu Iced Lavender Oat Milk Latte, která obsahuje patentovaný levandulový prášek, napsal server Yahoo! News.

Levandulové latté je k dostání také on-line a v dalších kavárnách, například v Alfred Coffee, která do některých svých nápojů používá domácí levandulový sirup a levandulový čaj. Má kromě sladkých květinových tónů a kofeinu, které tyto nápoje poskytují, pití levandulové kávy nějaké výhody? A jaké účinky má samotná levandule?

Levandule je známá především pro své uklidňující účinky. Už dlouho se používá v bylinné medicíně, kde působí antioxidačně, protizánětlivě a antibakteriálně. Americká dietoložka Erin Davisová říká, že levandule obsahuje účinné rostlinné sloučeniny, jako je linalool, které byly po generace vyhledávány pro svou schopnost uvolnit nervový systém.

Výzkumy ukazují, že levandulová aromaterapie, tedy vdechování levandulové vůně, může podpořit lepší spánek a pomoci snížit stres i krevní tlak. Může dokonce zmírnit bolesti spojené s porodem a rakovinou. Existují také důkazy o tom, že levandulová aromaterapie může pomoci snížit úzkost a depresi.

Má ale pití levandulové kávy nějaké blahodárné účinky? "Ne nutně," říkají odborníci. "I když vám vůně levandule může připomínat jaro, přidání levandule do kofeinového nápoje nemusí mít velký přínos," říká Erin Davisová.

Káva sama o sobě obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti, společně s možnými zdravotními přínosy, jako je snížení rizika cukrovky druhého typu a ochrana jater. Americká dietoložka Lauren Manakerová však varuje, že kávové nápoje, zejména ty s kofeinem, mohou u některých lidí vyvolat pocit úzkosti a negativně ovlivnit jejich spánek. Není jasné, jestli levandule může tyto účinky zmírnit a působit proti nim.

"Není známo, jestli relaxační vlastnosti levandule převažují nad povzbuzujícími vlastnostmi kofeinu," řekla Megan Byrdová, dietoložka a blogerka na webu Coffee Copycat. Z výživového hlediska se levandulové kávy často připravují s mlékem nebo jeho alternativami, což jim dodává určité množství bílkovin, vitaminů a minerálů.

Je třeba však mít na paměti, že většina levandulových sirupů nebo prášků obsahuje poměrně hodně cukru - v latté Starbucks s levandulovým ovesným mlékem ve velikosti "venti", tedy 710 mililitrů, je ho až 26 gramů.

Možná by také stálo za to vyměnit levandulovou kávu za levandulový bylinný čaj: Dospělí ve věku 60 let a více poté, co dva týdny pili dvakrát denně levandulový čaj, uváděli, že cítí méně depresí a úzkosti. Lauren Manakerová dodává, že levandule může napomáhat trávení, pomáhá zklidnit žaludeční potíže a zmírnit příznaky nadýmání a zažívacích potíží.

Kolik levandule vlastně v levandulových kávách je? Starbucks nezveřejnil přesné množství levandule ve svém patentovaném levandulovém prášku. Podle internetových stránek tohoto kavárenského řetězce obsahuje cukr, sůl, přírodní levandulové aroma, barvivo z mrkve a černého rybízu a sójový olej.

Levandulový prášek se obvykle vyrábí rozmixováním levandulových kvítků na jemný prášek a může obsahovat levandulový esenciální olej, který dodá více vůně.

Není ovšem jisté, že každý produkt obsahuje skutečnou levanduli - podle Erin Davisové se obsah levandule v sirupech a prášcích u jednotlivých značek liší. "Existují výrobky, které levanduli skutečně obsahují, ale většina z nich se levanduli jen podobá díky přidaným umělým vůním a příchutím," uvedla.

"Poté, co jsem si sama vyrobila levandulový sirup z pravých levandulových květů, bylo naprosto zjevné, že v kupovaném levandulovém sirupu není skutečná levandule. Je to velmi podobné jako u zázvorového piva," řekla Megan Byrdová.

Jak tedy nejlépe levanduli použít? Pokud si chcete odpočinout a uvolnit se s pomocí levandule, můžete vyzkoušet její účinky v čaji nebo jako doplněk stravy, anebo vdechovat její vůni.

Erin Davisová doporučuje dát levandulový esenciální olej do difuzéru nebo jednoduše umístit několik kapek na povlak polštáře, abyste si dopřáli klidný spánek. Odborníci nicméně doporučují vybírat výrobky, které obsahují skutečnou levanduli, a nikoli umělá aromata.

A pokud toužíte po povzbuzujícím nápoji s příjemnou vůní, pak můžete klidně levandulovou kávu vyzkoušet.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď