Carlos Sainz zvítězil ve Velké ceně Austrálie: Verstappen nedojel

Carlos Sainz 3

Autor: Zdeněk Tuhý

24. března 2024 8:53

Velkou cenu Austrálie Formule 1 vyhrál Carlos Sainz na Ferrari a hned za ním dojel jeho týmový kolega Charles Leclerc. Na třetím místě dojel Lando Norris s Mclarenem. Verstappen závod nedokončil.  

Velkou cenu Austrálie na okruhu v Melbourne vyhrál Carlos Sainz s Ferrari a za ním dojel parťák Charles Leclerc. Ferrari si tedy odváží z Austrálie double. Pro Ferrari je to první double na prvních dvou místech od Velké ceny Bahrajnu před dvěma lety. Španěl naposledy vyhrál v loňském Singapuru a byl tak jediný, kdo dokázal přerušit vítěznou šňůru dominantního Maxe Verstappena, což se mu povedlo, zatím jako jedinému, i teď.

Pro Sainze je to navíc neskutečný výkon, protože před 16 dny podstoupil operaci slepého střeva a nevědělo se, zdali Španěl závodní víkend zvládne. I on sám přiznal, že se stále necítí ještě zdaleka dobře. 

Verstappen vypadl již v pátém kole závodu, když se mu začalo kouřit od pravého zadního kola. Na vině byly brzdy. Poté musel ihned zajet do boxů. Pro Verstappena to bylo tak první vypadnutí po dvou letech, a zrovna na stejné trati. Během té doby držel šňůru 43 závodů bez odstoupení.

Za oběma vozy Ferrari se poté držely Mclareny. Oscar Piastri ve 28. kole třetí pozici týmovému kolegovi Landu Norrisovi, který se s čerstvými pneumatikami snažil dohnat Ferrari, ale to dokázalo reagovat a ubránit se. Proto nakonec Brit skončil na třetí příčce. 

Katastrofální závod měly oba Mercedesy. V 17. kole odstoupil Lewis Hamilton kvůli selhání pohonné jednotky a v posledním kole boural jeho týmový kolega George Russell, který bojoval o šesté místo s Fernandem Alonsem na Aston Martinu. Russell probrzdil v nájezdu do šesté zatáčky a narazil do zdi. 

V bodování šampionátu se Leclerc po tomto víkendu Verstappenovi výrazně přiblížil. Nizozemec má 51 bodů a Leclerc momentálně 47 bodů. Další závod se jede za dva týdny v japonské Suzuce. 

Témata: Carlos Sainz