Návrh zákona o veřejných kulturních institucích dnes schválila vláda

Návrh zákona o veřejných kulturních institucích (VKI), který by měl umožnit jejich víceleté plánování a financování z více zdrojů, včera schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Zákon podle něj vychází vstříc dlouhodobým potřebám kulturních institucí. Návrh počítá s platností zákona od 1. ledna 2025.

Česká tisková kancelář
Lhůtu pro rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo asi nebude možné dodržet
Foto: Fotolia

Koncept podle Baxy žije v českém kulturním prostředí zhruba 20 let, nikdy se ale nedostal do fáze funkčního paragrafového znění. Návrh zákona se podle něj inspiruje modely fungování v Rakousku, umožní víceleté financování nebo spoluzaložení kulturní instituce například dvěma samosprávami, řekl ministr kultury. Umožní také vzdálení pozice ředitele od zřizovatele, ředitel bude jmenován správní radou.

Zákon by měl stanovit nový typ právnické osoby, veřejnou kulturní instituci, jako alternativu ke stávajícím příspěvkovým organizacím. Cílem je odpolitizování institucí, zajištění účasti odborné veřejnosti na jejich řízení, zajištění finanční stability a zefektivnění financování. Nově by kulturní instituce mohly získávat peníze nejen od zřizovatele, ale také od spoluzřizovatelů. Městská divadla by tak například mohly podporovat nejen město, ale i kraj.

"Zákon o veřejné kulturní instituci byl projednáván detailně a pečlivě s kulturními aktéry. Od počátku vznikal v součinnosti s nimi, neboť právě kulturní aktéři, zejména z divadelní oblasti, po podobné právní úpravě dlouhá léta volali," uvedla dříve mluvčí ministerstva kultury Jana Malíková.

Ministerstvo kultury návrh přepracovalo po připomínkách, které měla Legislativní rady vlády v loňském září. V původním návrhu z května 2023 pracovalo ministerstvo se zavedením specifického ústavu, v důvodové zprávě k novému znění však zmiňuje, že je takové řešení problematické. Původní návrh měl také umožnit jiné finanční hodnocení než na základě tabulkových platů, v nynějším znění se tato možnost ruší. "Zaměstnanci VKI budou odměňováni platem obdobně jako v příspěvkové organizaci," stojí v důvodové zprávě. Podle Malíkové původní záměr budil velké obavy na straně zaměstnanců. "Proto je v upraveném návrhu odměňování v rámci pracovněprávních vztahů na bázi platů," dodala.

Veřejná kulturní instituce může být založená státem, krajem nebo obcí. Transformace stávajících příspěvkových organizací na veřejné kulturní instituce bude ze strany zřizovatelů dobrovolná. Nadále se počítá i se zachováním právní formy příspěvkových organizací, o něž musí pečovat stát ze zákona. Nejvyšším orgánem veřejné kulturní instituce bude správní rada, kterou jmenuje zakladatel, statutárním orgánem bude ředitel volený správní radou, kontrolním orgánem pak dozorčí rada rovněž jmenovaná zakladatelem. Zakladatel bude financovat veřejnou kulturní instituci podle víceletého finančního plánu, na který bude navazovat každoroční rozpočet VKI.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články