O partnerství stejnopohlavních párů má Senát rozhodnout 17. dubna

O nových pravidlech pro partnerství stejnopohlavních párů, které chce část senátorů změnit na manželství pro všechny, rozhodne Senát v půli dubna. Projednat má také zákon o odpuštění penále z pojistného na veřejné zdravotní pojištění nebo novely o ochraně spotřebitele a o základních registrech. ČTK o tom dnes informovala vedoucí senátního tiskového oddělení Lada Faldynová.

Česká tisková kancelář
Nejvyšší státní zástupce, dovolání v kauze Bečvářova statku
Foto: Fotolia

Novela občanského zákoníku má dát podle sněmovnou schválení verze partnerům stejného pohlaví téměř stejná práva a povinnosti jako manželům, ale bez možnosti adopce. Možnost osvojení dítěte mají mít jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z nich. Část senátorů se zřejmě pokusí prosadit větší práva pro svazky stejnopohlavních párů. Někteří pro ně chtějí plnoprávné manželství, další pro ně chtějí alespoň možnost osvojování a adopce cizích dětí. Nepředpokládá se ale, že by v konzervativně laděné horní parlamentní komoře uspěli.

Snazší projednání se očekává u zákona, který má dát některým dlužníkům odvodů na veřejné zdravotní pojištění šanci na jejich snazší vyrovnání. Pokud by se přihlásili k úhradě dlužného pojistného, které už pojišťovna vymáhá daňovou exekucí, nemuseli by platit penále a exekuční náklady.

Novela o základních registrech má umožnit, aby lidé mohli plné moci vystavovat zřejmě i v elektronické podobě. Papírová forma oprávnění k zastupování nezanikne, lidé ale dostanou možnost volby mezi jejich listinnou a digitální podobou. Novela má kvůli tomu uzákonit registr zastupování, který by měl fungovat od července. Lidem bude sloužit k elektronickému vystavování plných mocí a vytvoří pro ně i centralizovaný systém, do něhož budou mít přístup další úřady. Využít to bude možné například pro účetní při podání daňového přiznání.

Novela o ochraně spotřebitele má zpřesnit ustanovení o projednávání přestupků. Současný stav totiž umožňuje více interpretací, včetně takové, podle které by bylo znemožněno projednat přestupky jiným správním orgánem než Českou obchodní inspekcí. To by podle tvůrců novely mohlo ochromit dozor nad zákonnými právy spotřebitelů.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články