Být dobrým tátou: Nebojte se říct šéfovi, že chcete být s dětmi. A dětem čas nelinkujte, radí expert

Doménou Davida Škrobánka jsou lidské zdroje. Po rozvodu ukončil kariéru v Londýně a rozhodl se mít v životě na prvním místě své děti. Být dobrým tátou se stalo jeho tématem i srdečním projektem. Dobrý táta natáčí podcasty, organizuje konference a snaží se proměňovat pohled společnosti na roli táty. „Nejlepší je vypnout. Děti žijí v přítomnosti. Děti neplánují,“ vysvětluje David Škrobánek v pořadu Host Lucie Výborné.

Host Lucie Výborné Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Škrobánek, zakladatel iniciativy Dobrý táta

Spousta z nás je takových organizačních a akčních a myslíme si, že to musíme dělat. Ale dítě si častokrát chce jenom poskládat puzzle nebo hrát karty | Foto: Agáta Faltová | Zdroj: Český rozhlas

Když někdo pracuje v podniku, chce být dobrý táta, jde za svým šéfem a řekne: „Podívej se, já bych potřeboval víc času na to, abych mohl být se svými dětmi,“ tak to většinou nejde. A dokonce bych řekla, že i ti chlapi, kteří o to velmi stojí, se to třeba bojí svým šéfům vůbec říct. Jak na to?
To je ten kámen úrazu, to jste řekla přesně. Řekla jste „půjde za svým šéfem“, ale většina z nich nepůjde. Protože většina nás chlapů žije pořád v tom stigmatu, že jsme ti mačo a že musíme být silní. A to si musíme udržovat před kamarády, v práci, a tak dále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé za mnou nejvíc chodí, až když se jim rozpadá rodina. Chci, aby za mnou chodili: „Budeme mít dítě, chci být dobrý táta“, říká David Škrobánek

Takže se bojím přijít říct „já chci být více s dětmi“, protože je to považováno ve společnosti jako něco zženštilého — a to přece nechceme. Takže spousta lidí to nedělá. I díky tomu vznikl Dobrý táta — že jsem pochopil, že všichni chtějí být s dětmi, ale nikdo o tom nemluví.

Takže já se pak bavím s těmi chlapy a oni řeknou: „Já nevím, jak to mám tomu šéfovi říct. Já se bojím.“ Říkám: „Proč se bojíš? Vždyť to jsou přece tvoje děti. To je ta nejdůležitější věc.“ Bojí se. Jde to, ale musím si v sobě prvně srovnat, že je to pro mě to nejdůležitější.

Pracujete v několika modelech: Proměna muže v tátu. Rodina, práce a muž. S dětmi si nevím rady. Rodina se rozpadá. Sešívaná rodina. V jaké fázi se k vám ti lidé nejčastěji dostanou?
Ke mně chodí nejvíce právě v té čtvrté a to znamená: rodina se mi rozpadá, teče mi do bot a najednou jsem zjistil, že „můžu přijít o dítě“. Vím jako muž nebo většina z těch mužů, že to už nedávám. To už je náročné. Tady je právník, tady je soud. Anebo žena mi sebrala dítě nebo soud něco rozhodl a už to nezvládám.

Slyšel jsem nedávno krásnou větu, že když už si jdou chlapi povídat o těch věcech, nejdou si povídat v tom smyslu, že by šli hledat řešení, ale chlap přijde a sdělí, jak to vyřešil.

Pak řekne ten druhý, jak to vyřešil, a možná se mezi sebou inspirují, ale neřeknou: „Hele, to je dobrý nápad.“ Chceme to vyřešit a být úspěšní. Proto chodí za mnou nejvíc, když se jim rodina rozpadá. Mám tady průser a už si nevím rady.

Když je dítě v nemocnici vzhůru, měl by u něj rodič mít své místo, zdůrazňuje iniciátorka projektu

Číst článek

Chci, aby to bylo na začátku: „Budeme mít první dítě, chci být dobrý táta.“  A takoví mladí teď jsou, s jedním jsem natočil podcast a je to skvělé. Táta se mění, může se celý život celé rodiny úplně změnit. Nemusím čekat, až se mi rozpadne rodina.

Mně přišlo zajímavé stadium S dětmi si nevím rady. Jako že mám volno, mám před sebou krásný víkend a nevím, co budu dělat se svými dětmi?
V práci jsme většinu pracovního dne. Rozdáváme tam úkoly, tady máme nějaký plán, tady máme porady, naše kalendáře jsou plné... A teď přijdeme domů a snažíme se častokrát organizovat ten čas — půjdeme tady do jednoho podniku, půjdeme na hřiště...

Spousta z nás je takových organizačních a akčních a myslíme si, že to musíme dělat. Ale dítě si častokrát chce jenom poskládat puzzle nebo hrát karty. A ono to může být tak jednoduché. A to nejdůležitější je vlastně to, že já to častokrát nemám pod kontrolou. To dítě si to chce dělat nějak jinak a my tam tu kontrolu chceme dávat. 

Proč potřebujeme mít pořád věci pod kontrolou?
Opravdu vzorec toho muže-lovce — tam to chcete mít pod kontrolou, tam nechcete, ať na vás ta šelma někde vyskočí. A to pořád máme v sobě.

Ale to je přece hrozná iluze. Nemůžete mít život pod kontrolou. Můžete mít určité věci zorganizovány, ale jak můžu vědět, že zítra tady ještě budu a že mě nepřejede autobus. Je to všechno iluzorní...
Budu s vámi souhlasit, ale většina lidí jede podle kalendáře. Chci se s někým domluvit a on řekne: „Hele, za tři měsíce tady mám v devět hodin čas.“ Má takhle nalinkovaný čas. Je to šílené, ale jedeme v tom. To je dnešní společnost.

‚V extrémní vysílenosti člověk pozná svoje limity.‘ Novinářka Uhlová odjela za prací do Evropy

Číst článek

Takže rada zní: nelinkovat čas svým dětem, když s nimi chceme strávit kvalitní společný čas?
Přesně tak. Nejlepší je vypnout. Děti žijí v přítomnosti. Děti neplánují. Děti si řeknou: hele, kdy už tam budeme? Klasická otázka, když vyrazíme na cestu. My jsme pořád naspeedovaní, počítač nemůžeme odložit.

Telefon je v dnešní době v podstatě peklo. Ale opravdu to chce udělat — vypnout, jít na procházku, na hřiště, nechat doma mobil a užít si to tam. Kolik lidí řeší vyhoření, protože jedou pořád na ten kalendář... Zkuste si užít sobotu s dítětem bez mobilu. Načerpáte tolik energie jako nikdy.

Jak tráví David Škrobánek čas se svými dětmi? Mohou na konferenci Dobrého táty i ženy? Probíhá ve firmách mezigenerační dialog? Poslechněte si celý rozhovor výše.

Lucie Výborná, vma Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme