Na hřebenech Krkonoš drobně sněžilo, vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku

foto Ilustrační foto - Vyšší polohy Karlovartského kraje zasypal 24. března 2024 sníh. Na snímku je Horní Studenec na Sokolovsku.

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - V Krkonoších se od sobotního odpoledne výrazně ochladilo a na hřebenech v noci na dnešek drobně sněžilo. Silný vítr dnes opět zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky na Růžovou horu zůstal v provozu. Mimo provoz byl horní úsek kvůli silnému větru i v sobotu, vyplývá z informací provozovatele lanovky a horské služby.

Teplota na Sněžce do dnešního rána podle dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu hory klesla k minus sedmi stupňům Celsia. V sobotu před polednem byly na nejvyšší české hoře dva stupně nad nulou. Pocitová teplota na Sněžce byla kvůli silnému větru dnes dopoledne kolem minus 15 stupňů.

"Na horách se prudce ochladilo, čímž vznikla na povrchu sněhové pokrývky krusta. Sněhová pokrývka je pod krustou vlhká," uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše. Na hřebenové Luční boudě, která je v nadmořské výšce 1415 metrů, připadl jeden centimetr sněhu a v jejím okolí leží asi 85 centimetrů sněhu.

Vítr na Sněžce měl dnes ráno v nárazech rychlost přes 70 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. V případě uklidnění větru se situace během dne může změnit. Když je horní úsek lanovky mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru.

Lanovka má od pondělí 18. března do 26. dubna pravidelnou jarní odstávku kvůli údržbě. O víkendech však jezdí a v provozu bude i na Velký pátek 29. března a Velikonoční pondělí 1. dubna.

V Krkonoších se nadále lyžuje ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a na Černé hoře u Janských Lázní. Střediska lyžařům nabízejí asi 13 kilometrů sjezdových tratí s deseti až 60 centimetry sněhu. Provoz by střediska chtěla udržet do Velikonoc.

V lavinových lokalitách Krkonoš nadále platí první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Jižní úbočí Sněžky a Kozích hřbetů jsou téměř beze sněhu.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď