Jarní detoxy? Pití šťáv podle odborníků nic neřeší, při radikálních očistných kúrách mohou lidé i zemřít

Očista, půst nebo detox. S jarem opět přicházejí rady a návody, jak očistit naše tělo od škodlivin, případně jak snížit váhu. Vedou detoxikační kůry opravdu ke zdravějšímu organismu, nebo je to jen reklamní trik?

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detoxikace (ilustrační foto)

S příchodem jara se objevuje nejen stále více slunce, ale také rad, jak bychom měly po zimě očistit naše tělo (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Popíjení ovocných a zeleninových šťáv je jednou z oblíbených forem takzvané jarní detoxikace. Podle odborníků, které oslovil Radiožurnál, to v lepším případě neublíží, ale ani neprospěje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mají jarní detoxy smysl? Téma pro Terezu Janouškovcovou Bartůňkovou

„Není to nic proti ničemu. Ale neznamená to, že tím něco detoxikujeme nebo odstraňujeme,“ říká Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař oddělení léčebné výživy v pražském Motole.

Pití šťáv po několik dní je také podle odborníků příliš jednostranné. Tělu pak mohou chybět určité živiny.

„Takováto strava je chudá na bílkoviny a většinou i chudá na vlákninu, protože ovoce je od vlákniny odšťavněno,“ dodává Erika Čermáková z Ústavu veřejného zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Navíc tělo samo se přirozeně a neustále zbavuje škodlivých látek, hlavně skrz játra a ledviny.

Vynechme alkohol

„Detoxikace organismu jsou trochu nesmysl. Protože organismus odstraňuje cizorodé látky jednak močí, pak odchází trávicím traktem, potem, dýcháním,“ vyjmenovává Tláskal.

‚Nejlepší lék je nežrat jako prase.‘ Debata o Ozempicu odhaluje hlavně mýty spojené s hubnutím

Číst článek

Tyto přirozené procesy v našem těle ale můžeme podle Čermákové podpořit: „Můžeme začít úplně jednoduše. Třeba tím, že ze stravy vynecháme alkohol nebo se například můžeme soustředit na to, že budeme přijímat dostatečné množství potravin, které jsou bohaté na vlákninu jako ovoce, zelenina, ale i celozrnné obiloviny a podobně. Protože vláknina je naprosto zásadní pro správné fungování našich střev.“

Úprava jídelníčku smysl má, ale před radikálnějšími detoxikačními dietami Tláskal varuje. „Je známo, že po očistných kúrách nastala úmrtí, protože je někdo prováděl tak nesmyslně, že hydratoval organismus. Můžou se ztrácet minerální a další složky,“ varuje.

Přerušovaný půst?

Poslední roky je i u nás stále více populární také takzvaný přerušovaný půst. „To znamená, že k příjmu potravy dochází buďto v rámci dne po omezený časový úsek, anebo k němu dochází jenom po určité dny v týdnu. Může se střídat den půstu se dnem příjmu potravy,“ vysvětluje Čermáková, která ve své studii zkoumala, jaké účinky má krátkodobé hladovění na naše tělo, jestli nedochází k úbytku svalové hmoty.

S hubnutím nespěchejte. Tělo bychom neměli vnímat jako problém, přibližuje výživová poradkyně

Číst článek

„Pokud někdo nezvládne ujíst všechny potřebné živiny v daném časovém úseku, tak může sice redukovat svoji tělesnou hmotnost, ale tělesná kompozice se změní nežádoucím způsobem. A pak si může i ublížit,“ upozorňuje Čermáková z Ústavu veřejného zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Přerušovaný půst není pro každého. U některých ale může mít pozitivní vliv na zdraví. „Pokud se někomu podaří moci přerušovaného hladovění redukovat zejména tukovou tkáň, tak samozřejmě může dojít k významnému snížení kardiometabolického rizika, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes a podobně,“ doplňuje.

Podle oslovených odborníků tedy krátkodobé diety nebo detoxy nic neřeší. Základem je podle nutricionisty Tláskala dlouhodobá pestrá strava. „Proč bych si někdy nedal husu nebo něco jiného? Ale musím to vždy vykompenzovat,“ uzavírá.

Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme