Přejít k hlavnímu obsahu
Tipy a triky

Častá chyba uživatelů notebooků: chybné nabíjení. Dělejte to lépe!

Josef Mika 25.03.2024
Zdroj: Midjoureny (vygenerováno pomocí AI)

Mnoho z nás, kteří používáme každodenně notebook, se nevědomky dopouští závažné chyby, která může způsobit poškození celého zařízení. Vysvětlíme, čeho se vyvarovat a jaká pravidla při nabíjení dodržovat.

Kapitoly článku

Neustálé zapojení napájecího zdroje může způsobit dlouhodobé poškození zařízení, zejména lithium-iontové baterie jsou na to náchylné. Baterie notebooku může trpět neustálým nabíjením, což vede ke zkrácení její životnosti. A problematické je zejména neustálé udržování baterie nabité na 100 %, což je případ toho, kdy máme notebook celý den zapojený v zásuvce. Ano, dělá to tak většina z nás.

Jak prodloužit životnost baterie notebooku

Nabíjení notebooku
Uživatelé by také pokud možno neměli používat příliš výkonné adaptéry pro rychlé nabíjení notebooků.
Zdroj: Mike Winkler/Unsplash

Odborníci z Kalifornské univerzity se zabývali výzkumem degradace baterií a vysvětlují, že tento plně nabitý stav představuje velkou zátěž. V rozhovoru pro server Gizmodo podrobně vysvětlili: „Pokud se baterie notebooku nachází v nejhorším stavu – tedy při 100% nabití – několik týdnů nebo měsíců, může ji to významně poškodit. Pokud ji vypnete a očekáváte, že vydrží 8 nebo 10 hodin, budete většinou nemile překvapeni tím, že vydrží jen polovinu toho, co očekáváte, protože za tu dobu hodně degradovala."

Odborníci proto doporučují baterii notebooku ideálně mezi 20 a 80 procenty, aby se prodloužila životnost baterie. Po úplném nabití je lepší zařízení odpojit od zdroje napájení a během dne jej normálně vybíjet. Přitom je ale potřeba se ideálně vyvarovat úrovně nabití nižší než 20 procent. Ostatně podobná pravidla platí i pro zacházení s bateriemi smartphonů či tabletů.

Trocha teorie

Skutečnost, že notebook může trpět přílišným nabíjením, je způsobena složením jeho baterie. Lithium-iontový akumulátor nebo (zkráceně Li-Ion) je typ dobíjecí baterie, která k ukládání energie využívá vratnou redukci iontů lithia. Skládá se z vrstvy grafitu (forma uhlíku), která tvoří zápornou elektrodu, a vrstvy oxidu kobaltu a lithia. Mezi nimi se pohybují ionty lithia. Když je zařízení nabito na 100 %, jsou (téměř) všechny ionty v grafitové vrstvě. Odtud vybíjením přecházejí do vrstvy oxidu lithno-kobaltitého a uvolňují přitom svou energii do počítače.

Mohlo by vás zajímat

Pokud je na jedné straně příliš mnoho iontů (ať už při úplném nabití nebo vybití), dochází k zatížení baterie. Naopak nejlepšího výkonu je dosaženo, když je počet iontů lithia v celé baterii rozložen zhruba rovnoměrně, tj. přibližně 50 % na vrstvu.

Pro zachování dlouhé životnosti baterie se také doporučuje vyhnout se zdrojům pro rychlé nabíjení, protože mohou narušit integritu baterie. Důvodem je příliš rychlý přenos iontů lithia.

Zdroj: Gizmodo, časopis Chip


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud