Věda pro děti: Vyhazujete mléčný škraloup? To neděláte dobře

Už se vám někdy udělala na vrchu hrnečku třeba s kakaem tenká blanka zvaná škraloup? ? Nejspíš ano, protože škraloup se zkrátka při převaření mléka vytvoří. Někteří lidé škraloup vyloženě nesnáší a dělá se jim z něj špatně. Že je ale škraloup i přínosem, upozorňuje Rádio Junior.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Máte rádi škraloupy, nebo ne?

Škraloup, který vzniká na převařeném mléce, mnoho lidí vyhazuje (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Škraloup se skládá z vysrážených složek mléka a vytváří tužší vrstvu na povrchu tekutiny. Obsahuje nejen tuk, ale i mléčné bílkoviny, mléčný cukr laktózu a další složky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhazujete mléčný škraloup? To neděláte dobře

Jde tedy o části mléčné sušiny. Mléčná bílkovina se sráží už při teplotě 65 až 70 stupňů Celsia.

Škraloup, který vzniká na převařeném mléce, mnoho lidí vyhazuje. Ale je to docela škoda, ukrývá se v něm totiž řada prospěšných látek.

Rozhodně není škraloup škodlivý. Mnoho lidí ovšem odrazuje jeho slizká konzistence a ani vizuálně nevypadá nejlépe.

S ledem, nebo jako kajmak

Věda pro děti: Z čeho se vyrábí marshmallow a podle jaké rostliny se jmenuje?

Číst článek

Pokud dáte do čerstvě svařeného mléka kostku ledu, škraloup se neudělá. Nebo se radí škraloup rozmixovat a přidat do mléka zpět, znovu už nevznikne.

Další radou může být ohřívat mléko na méně stupňů, taky záleží na délce sváření mléka.

Nebo se dá škraloup využít, když už se vytvoří. V balkánských zemích se ze škraloupů vyrábí potraviny s názvem kajmak. Škraloupy se postupně sbírají, osolí a nechají zrát. Několikadenní kajmak připomíná máslo a dá se použít jako pomazánka. Pokud zraje déle, dá se využít jako sýr.

Méně škraloupů než dřív

Obecně vznikají v dnešní době škraloupy na mléce daleko méně. Spekuluje se, že je to kvalitou mléka, která byla dříve lepší, ale ve skutečnosti je to jinak.

Škraloupy se totiž nevytvoří na takzvaném homogenizovaném mléku. Při procesu homogenizace dochází k rozmělnění tukových kuliček, které mléko obsahuje. Výsledek je, že se tuk už po ukončení tohoto procesu na povrchu mléka nevysráží.

Dříve se tato technologie zkrátka nepoužívala, ale dnes u některých kupovaných mlék proces proběhl. Proto se škraloupy tvoří méně.

Eva Sinkovičová, Kateřina Perglová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme