Papež nenechal teror u Moskvy bez reakce! Tohle vzkázal do Ruska

Papež František

Autor: Pavel Krejčí

24. března 2024 20:36

Papež František věnoval nedělní modlitby obětem pátečního teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy. Tragédii nepřežilo více než 130 lidí. Svatý otec označil násilnosti za nelidské činy, které uráží Boha. 

"Modlím se za oběti zbabělého teroristického útoku v Moskvě z předminulého večera," řekl sedmaosmdesátiletý papež při bohoslužbě na Květnou neděli. Podle odhadů Vatikánu se na svatopetrském náměstí sešlo 25 tisíc poutníků.

"Ať je Bůh přivítá ve svém pokoji, ať utěší jejich rodiny a promění srdce těch, kteří organizují a podnikají tyto nelidské činy urážející Boha, který káže 'nezabiješ'," dodal František. 

Ruská státní agentura TASS informovala, že na 152 lidí vzrostl počet zraněných po páteční tragédii. "285 lidí bylo zraněno, přičemž 133 z nich zemřelo," uvedlo ministerstvo pro mimořádné události na webu. Na místě tragédie pokračuje odklízení trosek. 

K odpovědnosti za útok se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, Rusové však veřejně zmiňují údajnou ukrajinskou stopu v případu. Například prezident Putin uvedl, že útočníci se pokusili uprchnout na Ukrajinu, kde podle jeho slov byli lidé, kteří jim měli pomoci s překročením hranice. Kyjev označil verzi ruských tajných služeb za neobhajitelnou a absurdní.

Témata: střelba v Rusku Papež František Rusko