Ve vyšších polohách napadl sníh, řidiči musejí být při jízdě do hor opatrní

foto Na Červenohorském sedle v Jeseníkách napadlo přes noc několik centimetrů sněhu, 25. března 2024, Kouty nad Desnou. PC

Praha - Silnice v horských oblastech Libereckého kraje po více než dvouměsíční přestávce pokryl sníh, za noc připadlo několik centimetrů. Sněžilo také v Krušných horách, s opatrností jsou cesty sjízdné. Na hřebenech Krkonoš v noci na dnešek napadlo asi 20 centimetrů sněhu. Horská služba dnes ráno zvýšila lavinové nebezpečí z prvního na druhý stupeň pětibodové škály. Sněžilo i v Orlických horách. Řidiči musejí být při jízdě do hor opatrní, uvedli dnes silničáři a horská služba.

Liberecký kraj

Silnice v horských oblastech Libereckého kraje po více než dvouměsíční přestávce pokryl sníh, za noc připadlo několik centimetrů. Sníh leží na sklonku zimy i na hlavním silničním tahu z Jablonce nad Nisou na Harrachov a dál do Polska, vyplývá z údajů na webu Ředitelství silnic a dálnic. Sněžilo také v Krušných horách, s opatrností jsou cesty sjízdné.

Na silnicích v Jizerských horách a západní části Krkonoš je rozbředlý sníh a silničáři doporučují motoristům při jízdě po nich zvýšenou opatrnost. V dalších částech kraje jsou vozovky mokré.

V Ústeckém kraji sněžilo celou noc v Krušných horách. Dispečer krajské správy a údržby silnic ČTK řekl, že technika je na horách, řidiči tam mohou potkat sypače i pluhy, komunikace jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Motoristé, kteří už mají na autech letní pneumatiky, mohou mít potíže s vyjetím do kopců zejména na Chomutovsku nebo Děčínsku. Policie aktuálně řeší nehodu v Horním Podluží na Děčínsku, kde se střetla dodávka s osobním autem, a nehodu dvou osobních vozů na Litoměřicku.

V Libereckém kraji se teplota na horách pohybuje ráno kolem nuly, ve zbývajících částech kraje je asi o čtyři stupně tepleji. Podle předpovědi bude přes den oblačno až zataženo, místy přeháňky, na horách četnější. Smíšené či sněhové by přes den měly být v oblastech nad 700 metry nad mořem. K večeru meteorologové očekávají ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty budou od sedmi do deseti stupňů Celsia, na horách bude maximálně pět stupňů. Bude i poměrně silně foukat, místy bude mít vítr v nárazech rychlost přes 50 kilometrů v hodině.

Královéhradecký kraj

Na hřebenech Krkonoš v noci na dnešek napadlo asi 20 centimetrů sněhu. Horská služba dnes ráno zvýšila lavinové nebezpečí z prvního na druhý stupeň pětibodové škály. Na hřebenech je 80 až 125 cm sněhu. Sněžilo i v Orlických horách. Na horských silnicích v Královéhradeckém kraji dnes ráno zůstávala vrstva rozbředlého či uježděného sněhu. Řidiči musejí být při jízdě do hor opatrní, uvedli dnes silničáři a horská služba. Hlavní silniční tahy v Královéhradeckém kraji byly ráno většinou mokré a sjízdné bez omezení.

Při druhém lavinovém stupni horská služba podmínky pro lyžaře a turisty označuje za převážně bezpečné. "Více sněhu je uloženo ve žlabech, odtrhových zónách a na severních a stinných svazích. Na rozhraní nového a starého sněhu je velký rozdíl v tvrdosti sněhu. Místy se na prudkých svazích ve sněhové pokrývce vytvořily praskliny," uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Nový sníh napadl na ledovou krustu. V lavinových katastrech se mohou vyskytnout laviny z navátého sněhu. Uvolnění laviny je podle Dlouhého možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. Očekávat se dají laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

Teploty se na horách dnes ráno pohybovaly několik stupňů pod nulou. Na hřebenové Luční boudě byly minus čtyři stupně pod nulou, na 1603 metrů vysoké Sněžce bylo minus 5,3 stupně. Pocitová teplota na Sněžce však byla kolem minus 15 stupňů, a to kvůli silnému větru. V nárazech měl rychlost přes 90 kilometrů v hodině, vyplývá z dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu hory. V Peci pod Sněžkou se teplota pohybovala kolem nuly.

V Krkonoších se nadále lyžuje ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a na Černé hoře u Janských Lázní. Střediska lyžařům nabízejí asi 13 kilometrů sjezdových tratí. Provoz by střediska chtěla udržet do Velikonoc.

Dnes by mělo být v Královéhradeckém kraji zataženo až oblačno, místy s přeháňkami. Ve vyšších polohách by mohlo sněžit. Později odpoledne meteorologové čekají ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Teploty by se měly pohybovat od šesti do devíti stupňů, na horách od nuly do tří stupňů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď