Minulý týden vešel do amerických kin další díl Krotitelů duchů s podtitulem Říše ledu, jehož se u nás dočkáme až příští měsíc. Už jen podle trailerů to vypadá, že fanoušky čeká pořádná dávka nostalgie, protože hlavní hrdinové z předešlého Odkazu (2021) zavítají do starého dobrého New Yorku, v jehož ikonické hasičské zbrojnici stále působí známá parta z původních filmů 80. let. A i přestože recenze filmu zas až tak pozitivní nejsou, v kinech odstartoval vcelku slušně.

Během svého zahajovacího víkendu utržil film pro domácí box office 45,2 milionu dolarů, což je v rámci celé franšízy druhá nejúspěšnější premiéra, lepší byl jen nepříliš oblíbený díl z roku 2016 s ženskými krotitelkami. Když k tomu připočteme ještě tržby mezinárodní, tak celkově má Říše ledu na kontě zatím 61,6 milionu.

Snímek ale ještě nebyl uveden na mnoha evropských trzích, kromě toho našeho se jedná například o Finsko, Švédsko, Polsko, Nizozemsko, Francie, Itálie a další. Na dubnovou premiéru čeká také třeba Japonsko, Jižní Korea a Indie. Rozpočet filmu činil 100 milionů, není ale známo, kolik studio Sony vrazilo do propagační kampaně. O špatný start se každopádně nejedná, necháme se tudíž překvapit, jak se filmu povede v následujících týdnech, kdy bude uveden ještě v dalších koutech světa. 

Na druhém místě máme nepřekvapivě druhou část Duny, která po svém čtvrtém víkendu utržila pro domácí box office 17,6 milionu dolarů. Zájem tak sice klesá, ale jen pomalým tempem. Co se celkových tržeb týče, chválenému snímku se již úspěšně podařilo pokořit půlmiliardovou hranici. Celosvětově už má na kontě 574,4 milionu, což je na rozpočet 190 mega velice fajn výsledek. A jelikož z filmu se stává trvalka, v příštích týdnech se mu bude dařit i nadále. Miliardovou hranici film zřejmě nepřekročí, ale i tak mohou být Warneři náležitě spokojení.

Na třetí místo spadl animák Kung Fu Panda 4, který po třetím víkendu v kinech utržil 16,7 milionu dolarů. Celosvětové tržby činí 268,2 mega, což je na rozpočet 85 milionů fajn číslo. Všem předešlým dílům se podařilo překonat půlmiliardovou hranici, zda se to podaří i čtyřce, je otázkou. Nicméně film má jistou výhodu i v tom, že ze všech dílů byl úplně nejlevnější. Tak ještě uvidíme, co nám ukážou nadcházející týdny.

Čtvrté místo patří hororové novince jménem Neposkvrněná se Sydney Sweeney v hlavní roli. Během svého zahajovacího víkendu utržil snímek pro domácí box office 5,3 milionu dolarů, což je pro nezávislé studio NEON dosud nejsilnější premiéra. Rozpočet filmu údajně nepřesáhl hranici 10 milionů, tudíž ony dosavadní tržby vlastně nejsou vůbec špatným startem.

A na pátém místě máme snímek Nezlomní s Markem Wahlbergem v hlavní roli, který po svém druhém víkendu utržil pro domácí box office 4,3 milionu dolarů, celosvětově to dělá 14,7 mega. Rozpočet filmu činí 19 milionů, tudíž už teď je jasné, že z filmu nakonec žádná velká komerční pecka nebude. 

A na co do kina tento týden? Pokud milujete velkolepé a ničivé podívané s obrovitánskými monstry, určitě si nenechte ujít snímek Godzilla x Kong: Nové impérium. V něm budou muset dva slavní titáni spojit síly, aby společně čelili nové hrozbě.

Pokud ale chcete něco diametrálně odlišného, můžete zajít na Dokonalé dny, japonské drama o uklízeči toalet z Tokia, které letos zabojovalo o Oscary v kategorii Nejlepší zahraniční film.

Oba dva filmy budou premiérovat ve čtvrtek, tedy 28. 3. 2024. Níže se můžete podívat na oficiální trailery.