Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu, letošní dividenda však díky rezervám podniku může být vyšší, než jakou ji nyní navrhuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Komentář Lukáše Kovandy: Ziskovost energetického podniku ČEZ by měla letos a v příštím roce dosáhnout solidní úrovně, a to zejména díky nízkonákladové výrobě elektřiny v jaderných blocích a klesající uhlíkové zátěži. Uvádí to agentura Bloomberg ve své dnešní analýze vyhlídek ČEZ.

Pro letošek Bloomberg odhaduje hrubý provozní zisk (EBITDA) společnosti ČEZ na úrovni 126,07 miliardy korun, tedy nepatrně výše než loni, kdy daný údaj činil 124,8 miliardy. V příštím roce pak hrubá ziskovost má vykázat hodnotu 115,52 miliardy korun. 

Daň z mimořádných zisků sice letos zabrání dosažení vyššího čistého zisku, avšak tento dopad může z velké části kompenzovat vyšší dividenda, o niž si řekne český stát coby většinový vlastník podniku. 

Vysoké hotovostní rezervy umožňují ČEZ navýšit investice do čistých zdrojů energie, ač ty by kontrastovaly s jen poměrně pomalým odklonem od uhlí, přičemž navíc ČEZ pravděpodobně upřednostní investice spjaté s plánem výstavby nových jaderných bloků.

Realizované ceny elektřiny ČEZ letos podle Bloombergu mohou setrvat nad úrovněmi let 2022 a 2023 a dosahovat hodnoty zhruba 130 eur za megawatthodinu.

Ačkoli hrubý provozní zisk ČEZ klesl loni meziročně jen o pět procent v porovnání s historicky rekordním rokem 2022, daň z mimořádných zisků – stále platná i v roce 2024 – meziročně srazila čistý zisk na méně než polovinu, konstatuje dále Bloomberg. To znamená, že výše dividendy se může letos prudce propadnout – z loňské rekordní úrovně 145 korun na akcii.

Zmíněné hotovostní rezervy podniku ale umožňují, aby jeho představenstvo nakonec podobně jako loni podpořilo výplatu dividend na úrovni sta procenta zisku na akcii. To by znamenalo, že dividenda by byla vyšší, než odpovídá pásmu 39 až 52 korun, které nyní ČEZ navrhuje na základě své dividendové politiky.  

Témata:  ČEZ

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:08

Válek: Ve výskytu černého kašle v České republice hrají ukrajinští uprchlíci naprosto marginální roli

Přijetí ukrajinských uprchlíků neovlivnilo epidemiologickou situaci ohledně černého kašle v České republice. Od začátku války na Ukrajině do 9. dubna 2024 Ministerstvo zdravotnictví eviduje pouze 16 případů černého kašle u ukrajinských občanů s udělenou dočasnou ochranou. Ministerstvo zdravotnictví tím reaguje na dopis senátorky Jany Zwyrtek Hamplové.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Vinice, ilustrační fotografie

Mrazy způsobily vinařům škodu přes dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva.