Za týden se černým kašlem nakazilo přes 1000 lidí. S nákazou zemřel druhý člověk, seniorka z Chrudimska

V Česku letos zemřel druhý člověk nakažený černým kašlem. Pacientce bylo 84 let a měla i další zdravotní potíže. Za týden však přibylo 1151 nových případů a od začátku roku jich je už 4253. Počty případů černého kašle v Česku tak jsou v současné době nejvyšší od 60. let minulého století, vyplývá z týdenní zprávy zveřejněné Státním zdravotním ústavem (SZÚ).

Praha (Aktualizováno: 13:59 25. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior v nemocnici

Ženě, která jako druhá v Česku letos zemřela s nákazou černým kašlem, bylo 84 let a měla i další zdravotní potíže (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Čtyřiaosmdesátiletá žena, která se nakazila černým kašlem, žila v domově pro seniory na Chrudimsku. Hospitalizovali ji na začátku března. Mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová uvedla, že kromě černého kašle měla žena i další infekci, černý kašel proto nelze určit jako jasnou příčinu úmrtí.

„Měla oboustranný zápal plic s vážnými dýchacími obtížemi, které vyústily v selhání srdce. U ženy bylo zjištěno jak onemocnění černým kašlem, tak streptokokovou infekcí, z nichž obě nemoci mohou způsobit zápal plic. Nelze tedy definovat, na kterou z infekcí žena zemřela, hlavní diagnózou zůstává selhání srdce,“ uvedla mluvčí.

Případy, kdy lidé nakažení černým kašlem zemřeli, se v Česku několik let neobjevovaly, loni zdravotníci evidoval jeden případ.

Letos první nakažený dvaašedesátiletý muž z Náchodska zemřel v únoru.

Nejvíce nemocných je nyní v Jihočeském (780) a Středočeském (634) kraji, na Vysočině (512) a v Praze (458). Asi tři procenta nemocných potřebují hospitalizaci.

Pro srovnání s chřipkou bylo v končící chřipkové sezoně hospitalizovaných s vážným průběhem asi 400 lidí, zemřelo 94 z nich.

Lékař: Chrání nás očkovaná většina? Dosud ano, ale teď se prolomila hranice, za kterou se šíří černý kašel

Číst článek

Pacienti jsou různého věku, nejvyšší nemocnost je ale ve věkové skupině 15 až 19 let. Z více než 4200 případů jich je v tomto věku 1342. Mezi nemocnými je i 76 dětí do jednoho roku života. Seniorů nad 65 let je mezi nimi 289, tedy zhruba sedm procent.

Očkování veřejnosti

Starší lidé byli očkováni v dětském věku, ale přeci jenom ta imunita trošku poklesne, dodala hlavní hygienička Pavla Svrčinová s tím, že Národní imunizační komise, která schvaluje, jaká očkování budou hrazená z veřejného zdravotního pojištění, podle ní rozhodne během několika týdnů. Navrhuje se jedno přeočkování v dospělém věku, dodala.

Nejvyšší nemocnost je ve věkové skupině 15 až 19 let, tvoří asi třetinu nakažených. Mezi nemocnými je i 76 dětí do jednoho roku života. Děti jsou proti černému kašli očkovány povinně, jde o součást hexavakcíny. Dostatečně chráněny jsou ale až ve čtyřech měsících po druhé dávce, odborníci proto doporučují očkovat těhotné.

Všichni dospělí si ale vakcíny musí sami zaplatit, pojišťovna jim část vrací ve formě příspěvku z fondu prevence. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek řekl, že pojišťovna přispívá 500 korun a zvažuje se i jeho navýšení. Vakcíny stojí v ordinacích a očkovacích centrech od zhruba 700 do 1500 korun.

Státní zdravotní ústav jako dezinformaci odmítl spojování nárůstu počtu případů černého kašle s migrací z Ukrajiny. „Z tisíců infikovaných se u deseti osob jedná o uprchlíky z Ukrajiny a v 16 případech jde o import neboli dovezenou infekci z cest ze zemí jako Rakousko, Itálie či arabské emiráty,“ doplnila mluvčí.

Černý kašel (pertuse, také zajíkavý nebo dávivý kašel) je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Před očkováním proti černému kašli se jednalo o jedno z nejčastějších a nejnebezpečnějších onemocnění dětství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme