Porazila soupeře i soupeřku. Transgender šipkařka získala v jednom týdnu tituly proti mužům i ženám

Nizozemská transgender šipkařka Noa-Lynn van Leuvenová minulý týden vyhrála turnaj Challenge Tour v Hildesheimu a následně pak triumfovala také na turnaji PDC Women's Series ve Wiganu. V prvně jmenované soutěži tak slavila mezi muži a v té další mezi ženami. Informaci přinesl britský deník The Daily Telegraph.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemská šipkařka Noa-Lynn van Leuven se narodila jako muž, soutěží ale i v ženské kategorii

Nizozemská šipkařka Noa-Lynn van Leuven se narodila jako muž, soutěží ale i v ženské kategorii | Zdroj: Profimedia

Sedmadvacetiletá Van Leuvenová zahájila svůj netradiční vítězný double v německém Hildescheimu, kde nenašla přemožitele ani přemožitelku na smíšeném šipkařském turnaji.

Ve finále challengeru poradila s dvojnásobným polským šampionem Tytusem Kanikem.

Jeden vyhraný turnaj však byl Nizozemce málo, a tak o týden později vyrazila do anglického Wiganu, kde své umění předvedla i na ryze ženském turnaji z kategorie PDC Women's Series.

V něm poměřila síly například s Fallon Sherrockovou a také světovou jedničkou Beau Greaveovo. V dramatickém finále pak udolala Katie Sheldonovou z Irska a mohla slavit.

16 let smutku

Sedmadvacetiletá Van Leuvenová se narodila jako muž, ale ve svých 16 letech začala uvažovat o změně pohlaví, protože se ve svém tehdejším těle necítila dobře.

„Byla jsem stále víc nešťastná sama se sebou a došla jsem do bodu, kdy jsem už nechtěla žít. To byl ten moment, kdy jsem si řekla, že bych se mohla vydat na obě strany. Mohu to ukončit, nebo že mohu žít tak, jako někdo, kým chci být,“ vysvětlila šipkařka své rozhodnutí o změně pohlaví.

V návaznosti na výhru Van Leuvenové se její dvě kolegyně z národního týmu rozhodly, že se vzdají reprezentace, protože nesouhlasí s jejím zařazením do obou kategorií.

Netradiční dvojitá výhra neunikla pozornosti ani bývalé wimbledonské šampionce Martině Navrátilové. Jedna z nejlepších tenistek historie to na sociálních sítích okomentovala, že všechny sporty, „dokonce i šipky“, by měly povolit soutěžit v ženských kategoriích pouze ženám, které se jako ženy narodily.

Co na to pravidla?

Olympijské hry v Tokiu zažijí historický moment, soutěžit ve vzpírání bude i transgender sportovkyně

Číst článek

Profesionální šipkařská federace PDC se v otázce transgender sportovců řídí pokyny Mezinárodního olympijského výboru a ten mimo jiné ctí zásady „žádné předpokládané výhody“ a také „začlenění“. Tím se defakto vyhraňuje proti jakékoliv diskriminaci transgender sportovců.

Generální ředitel Matt Porter minulý rok prohlásil, že Van Leuvenová splňuje všechny předpoklady transgender sportovce, a proto nevidí v jejím účinkování na zmiňovaných turnajích žádný problém.

„Noa-Lynnová se kvalifikovala právem. Přeji jí hodně štěstí, dostala se tam, zaslouží si tam být a je na stejné úrovni jako každý soutěžící v našem sportu. DRA (Darts Regulation Authority – Úřad pro regulaci šipek, pozn. red.) je náš řídící orgán a ten se řídí pokyny Mezinárodního olympijského výboru,“ komentoval účast Val Leuvenové v soutěžích Porter.

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme