Hodinka a domů! Rune schytal v Miami potupný debakl. Raději jsem měl odstoupit, litoval

- Filip Lefenda

Pořádný výprask schytal na probíhající tisícovce v Miami šestý nasazený Holger Rune. Dvacetiletý Dán uhrál v neděli pouhé dva gemy s až 57. tenistou žebříčku Fábiánem Marozsánem, a turnaj na Floridě tak pro něj skončil překvapivě hned po prvním vystoupení.

Rune měl v úvodním kole volný los. Do toho druhého vstupoval proti maďarskému protivníkovi v roli obrovského papírového favorita. To, že se na kurtu zdržel pouhou hodinu, by na první dobrou nebylo takovým překvapením. Výsledek dvakrát 1:6 se ale zrodil senzačně v Dánův neprospěch.

„Miami Open pro mě bohužel skončilo. Věděl jsem, že nejdu do zápasu stoprocentně fit, ale netušil jsem, že na tom budu s energií až tak špatně,“ objasnil po utkání vítěz čtyř podniků ATP, že nebyl ve své kůži.

„Když se na to teď dívám zpětně, měl jsem z akce raději odstoupit. Takové rozhodnutí je vždy ale složité, protože jsem se na turnaj týden připravoval a chtěl jsem hrát,“ sypal si popel na hlavu muž, jenž byl dosud nejvýše na čtvrtém místě žebříčku.

Rune zahájil sezonu finálovou účastí v Brisbane. Na Australian Open ale posléze vyhořel už ve druhém kole na Francouzi Cazauxovi. Nyní schytal svou vůbec nejtěžší porážku v sezoně. 

„Když jsem opouštěl stadion, říkal jsem svému trenérovi, že stále nemohu uvěřit tomu, co se právě stalo,“ pravil pro změnu Marozsán. V souboji s favoritem podal výborný výkon. Nastřílel 24 vítězných úderů a proměnil všech pět svých brejkbolů.

Čtyřiadvacetiletý Maďar si teprve v loňském roce odbyl premiéru v hlavní soutěži okruhu ATP. Od té doby zvládl vyhrát hned tři z celkových čtyř zápasů s protivníky z elitní desítky žebříčku. Při své květnové premiéře na tisícovce v Římě zaskočil i Španěla Carlose Alcaraze (6:3, 7:6). V Miami bude jeho dalším soupeřem Australan Alexei Popyrin, nedělní přemožitel Jiřího Lehečky.