GDV přepracoval podmínky kybernetického pojištění


			GDV přepracoval podmínky kybernetického pojištění

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil nové Všeobecné pojistné podmínky pro pojištění kybernetických rizik. Dokument, který byl poprvé sestaven v roce 2017, byl nyní upraven s ohledem na pět aspektů: mobilní povaha práce, porušení zákonů na ochranu osobních údajů, válka a státní útoky, externí poskytovatelé služeb a úroveň zabezpečení IT.

Nové vzorové podmínky tak upřesňují, že pojištěný je i vzdálený zásah do podnikových IT. Kromě toho je nyní pojištěno i riziko úniku dat. Od roku 2018 přiznává obecné nařízení o ochraně osobních údajů osobám postiženým únikem dat právo na odškodnění, uvádí asociace GDV. Vzhledem k tomu, že je často postiženo mnoho lidí, mohou být tyto platby z pojistného plnění velmi vysoké.


Mohlo by vás zajímat: Ivan Špirakus: S transpozicí motorové směrnice jsem poměrně spokojen. Ale…


Celostátní svaz německého pojišťovnictví rovněž upozorňuje, že „válka ve smyslu těchto podmínek nepředpokládá použití fyzické ozbrojené síly. Vyloučena je rovněž škoda způsobená válečnými aktivitami, je-li je válka vedena digitálními prostředky,“ uvádí se. Formulována je rovněž výluka pro kybernetické útoky ze strany států. Vyloučeny jsou podle ní škody, které jsou přímým nebo nepřímým důsledkem úspěšného státního útoku na kritickou infrastrukturu.


Mohlo by vás zajímat: Hrubá mzda vzrostla. Reálně však klesla o 1,2 %. Jak je na tom pojišťovnictví?


Pokud dojde k manipulaci s daty uloženými u externího poskytovatele služeb, k jejich infikování škodlivým softwarem nebo k jejich zpřístupnění neoprávněnými osobami, bude do budoucna poskytnuta pojistná ochrana. Selhání/výpadek samotného poskytovatele služeb však zůstávají vyloučeny. Nově byly rovněž formulovány povinnosti. Základem odpovídající úrovně zabezpečení IT zůstávají opatření, jako jsou silná hesla a bezpečnostní aktualizace.

Kompletní podmínky pro kybernetické pojištění GDV jsou ke stažení ZDE

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články