Brutální šikana na škole v Blovicích: Radní odvolali ředitelku, rodičům to nestačí

Radní Blovic na Plzeňsku v pondělí odvolali ředitelku místní základní školy Dagmar Hitkovou. Reagovali tak na situaci se šikanou, která podle některých rodičů na škole dlouhodobě bují. Ředitelka byla k pondělí odvolána z funkce, nedostala ale výpověď ze zaměstnání, upřesnil tajemník radnice Václav Kybic. Na odvolání upozornil server Novinky. Někteří rodiče jsou s krokem radních spokojeni, jiní jen částečně. Odvolanou ředitelku se zatím nepodařilo kontaktovat. Podle vyjádření starosty města Roberta Zelenky (Žijeme Blovice) ředitelka s odvoláním nesouhlasí.

Hitkovou, která je zároveň zastupitelkou Blovic za stejné uskupení jako starosta, v pondělí rada odvolala z důvodu závažného porušení nebo neplnění právních povinností vyplývajících z jejích činností, úkolů a pravomocí, uvedl odpoledne v prohlášení starosta. „O tomto rozhodnutí byla paní ředitelka telefonicky informována a následně po písemném vyhotovení usnesení Rady města jí toto bylo doručeno spolu s písemným odvoláním z funkce. Paní ředitelka odmítla potvrdit převzetí těchto dokumentů,“ uvedl Zelenka. Odvolání je ale platné.

ČTĚTE TAKÉ: Kopání do vězňů, pošlapávání i vydírání. Soud potrestal dozorce z Valdic, dostali podmínku

Hitková podle něj nesouhlasí s rozhodnutím rady a argumentovala tím, že v médiích a na sociálních sítích se o situaci na škole šířily nepravdy, a zejména tím, že nedostala dostatek času, aby se mohla vyjádřit k závěrům inspekčních zpráv České školní inspekce. „Za její názor se staví významná část pedagogického sboru, který byl jednání přítomen. Zástupci pedagogického sboru žádají Radu města Blovice a zastupitele města o setkání a možnost prostoru k vyjádření se k výše uvedenému,“ doplnil dále starosta.

Kybic pro server Novinky upřesnil, že rada sice rozhodla o odvolání ředitelky, pracovní poměr však ukončen nebyl. Podle něj Hitková určitě dostane od vedení města nabídku, aby na škole zůstala jako učitelka. Rada zároveň vypsala konkurz na nového šéfa školy.

Martin Truhlář, otec dvou školáků a spoluautor petice, kterou podepsalo na 400 lidí, není spokojen s tím, že bývalá ředitelka by měla na škole dál zůstat jako učitelka. „Je to úspěch, ale zatím máme splněno tak napůl. Mám strach, aby (odvolaná ředitelka) neovlivňovala ostatní učitele nebo se nějak nemstila dětem. Budeme se ještě radit, co dělat dál,“ sdělil.

Matka jednoho z dětí dodala, že je spokojená, že ředitelku radní odvolali, a doufá, že nový ředitel situaci na škole uklidní.

Šikanou na blovické základní škole se zabývá i policie. S ohledem na to, že se vyšetřování týká dětí, neposkytuje žádné podrobnější informace. Obětí extrémní šikany několika spolužáků se ve škole podle rodičů stala třináctiletá dívka. Šikana měla údajně sexuální podtext a dívka má vážné následky. „Dcera byla šikanovaná od spolužáků. Celá věc se řešila i se školní psycholožkou. Byla to opravdu těžká šikana, protože dceru vydírali i psychicky. Nikdo to ale neřešil,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS matka jiné šikanované dívky.

Podle Pavly Justinové, matky dalších školáků, se škola s tímto problémem potýká již řadu let. „Učitelé mají příliš žáků na jednu třídu, a proto to neřeší, nemají na to ani čas,“ popsala situaci ve vzdělávacím zařízení.

Z některých výpovědí navíc vyplývá, že šikana neprobíhala pouze mezi spolužáky, ale podíleli se na ní i zaměstnanci. „Například kabinet speciálního pedagoga je nazýván jako mučírna,“ uvedla jedna z maminek. I její dcera se prý setkala s nevhodným chováním učitelů. „Furt se jí na něco dotazovali, až to vyústilo v panické ataky, pocit z toho, že umře, a antidepresiva,“ popsala pro CNN Prima NEWS maminka.

Rodiče se rozhodli zasáhnout, a proto sepsali petici, kterou předali na jednání zastupitelstva. To přijalo usnesení, v němž zavázali radu situaci řešit. Radní se v pondělí sešli v mimořádném termínu a ředitelku odvolali.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Detaily případu šikany ve škole v Blovicích. Na nátlaku se měli podílet i zaměstnanci

Tagy:
škola rodiče Plzeňský kraj radní Blovice základní škola šikana