Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Curleři zabojují na MS o první body v olympijské kvalifikaci. Chceme přímý postup, hlásí skip Klíma

Tým skipa Lukáše Klímy si účast na mistrovství světa vybojoval na listopadovém evropském šampionátu, kde skončil osmý. Do švýcarského Schaffhausenu jedou Češi kromě kvalitního umístění i pro možný postup na olympijské hry, který jim už třikrát těsně unikl. Přímé přenosy z MS vysílá ČT sport a ČT sport Plus. První duel proti silné Kanadě sledujte v sobotu od 13:55.

Je nám líto, video expirovalo.
Skip Klíma o nadcházejícím MS v curlingu

"Doufáme, že forma je dobrá, ještě ji budeme ladit posledních pár dnů. Hráli jsme teď několik turnajů za sebou a postupně šly naše výkony nahoru. Doufáme, že se to podařilo nějak vyladit a že na mistrovství světa budeme hrát ten nejlepší curling za celou sezonu," řekl Lukáš Klíma v pořadu Téma Sportovních zpráv na ČT sport.

Do Švýcarska odcestovali dříve kvůli přípravě. "Vyhovuje nám, když jedeme na nějaké krátké soustředění takhle před velkým šampionátem. Přece jenom jsme všichni amatéři, tak je to určitý oddech od práce a od rodiny. Naladíme se na nový rytmus a současně tu máme tréninky, abychom s trenéry doladili poslední věci," vysvětloval skip Klíma.

Během čtvrtka se tým přesouvá z Badenu přímo do dějiště šampionátu v Schaffhausenu, kde budou probíhat oficiální tréninky.

Ve dvanácti zápasech systému každý s každým se utká český tým postupně s Kanadou, Itálií, Novým Zélandem, Švédskem, Japonskem, Koreou, Německem, Skotskem, domácím Švýcarskem, Norskem, Nizozemskem a na závěr se Spojenými státy.

Program MS v curlingu mužů

Sobota 30. března
Česko – Kanada 13:55 ČT sport a ČT sport Plus

Neděle 31. března
Itálie – Česko
Česko – Nový Zéland

Pondělí 1. dubna
Švédsko – Česko
Japonsko – Česko 18:55 ČT sport Plus

Úterý 2. dubna
Česko – Korea 8:55 ČT sport a ČT sport Plus
Česko – Německo

Středa 3. dubna
Skotsko – Česko
Česko – Švýcarsko 18:55 ČT sport Plus

Čtvrtek 4. dubna
Norsko – Česko
Nizozemsko – Česko

Pátek 5. dubna
Česko – USA

To nejlepší na úvod

Nesnadný test tak na české reprezentanty číhá už v úvodu turnaje, kdy budou hrát s historicky nejúspěšnějším týmem – Kanadou.

"Možná jeden z nejtěžších soupeřů. Kanaďani jsou jedni z úplných top favoritů. Na druhou stranu nejlepší týmy zaváhají spíše na začátku soutěže, když si všichni zvykají na podmínky. Naším cílem je tedy se co nejlépe připravit a pokusit se favorita zaskočit," řekl Klíma, který doufá v podobný průběh jako v úvodním zápase evropského šampionátu, kde překvapili favorizované Švédsko.

Kromě prvního a posledního střetnutí budou čeští curleři absolvovat během jednoho dne dva zápasy. Rozhodujícím faktorem tak podle Klímy bude regenerace a odpočinek. "Zápas nám zabere čtyři a půl hodiny. Když jsou dva, tak je to takový maraton a je to fyzicky náročné," vysvětloval.

Motivací je pro tým ve složení Lukáš Klípa, Martin Jurík, Marek Černovský, Lukáš Klíma a jako náhradník Radek Boháč kromě výsledku i postup na olympijské hry, kam projde sedm týmů na základě kvalifikačních bodů z letošního a příštího světového šampionátu.

"Jdeme po tom, ale není to vůbec jednoduché. Poslední tři olympijské cykly Česká republika byla velmi blízko, nekvalifikovala se přímo, ale hráli jsme dodatečný turnaj o poslední dvě místa, kde jsme byli vždycky první nepostupující. Rádi bychom tak zabojovali o přímý postup," poznamenal třiatřicetiletý reprezentant.

"Myslím, že nebudeme hrát o jedno postupové místo, spíše bych to dopředu odhadoval na tři až čtyři týmy, co odskočí, a zbytek balíku bude pohromadě. Může postoupit prakticky kdokoliv," dodal Klíma.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články