Se šnorchlem na Safari

Keňská Safari Rally bývala v dávných dobách výjimečným podnikem a výjimečnými úpravami prošly i tamní speciály.

Na dlouhé trati, která ještě na začátku nového milénia vedla po komunikacích otevřených i civilní dopravě, se mohlo během několikadenní soutěže přihodit cokoliv. Ještě než došlo v roce 2002 k přesunu soutěže na uzavřené tratě, hlavním bezpečnostním prvkem byl asistující vrtulník. Ten měla k dispozici každá posádka a třeba v roce 2001 se posádky hodně vztekaly, když kvůli mlze nemohli vrtuloví asistenti vzlétnout. Ostatně došlo kvůli tomu tehdy i k rušení rychlostní zkoušky. Helikoptéry hlásící posádkám blížící se nebezpečí se osvědčily i k jiným úkonům. Když si Michael Park vzal na rychlostní zkoušku rozpis jiného úseku, navigovat jeho pilota Markka Märtina musel právě bezpečnostní vrtulník. Ale to je zase jiný příběh. Keňská soutěž jich za svou historii napsala spoustu.

Nebezpečí představuje i volně pobíhající zvěř, která ostatně promluvila do názvu této rally. Aby byly soutěžní speciály ochráněny před čelním nárazem do zvěře, před chladič měly namontovány speciální železný rám. Po návratu soutěže do MS před třemi lety se už na vozech WRC a později ani na Rally1 tyto rámy neobjevily. Zpevnění technici implementovali přímo do předních nárazníků a třeba Hyundai ještě jako protekci proti zvěři použil blikající čelní světlomety. Vzpomínkou na staré africké časy se stala vloni alespoň kategorie Rally2. Škoda Fabia Olivera Solberga vypadala, jako kdyby dorazila na start o dvě dekády později. Kromě rámu proti zvěři se na Švédově autě objevil i šnorchl umožňující nasávat do motoru čistý vzduch z prostoru ve výšce střechy. Taková úprava se hodí hlavně v bahenních pasážích.

A těch se letos očekává hojné množství. Safari Rally Kenya se vrací do svého někdejšího tradičního termínu spadajícího do období dešťů. Že se hlavně písčité pasáže mohou v mžiku proměnit v těžko průjezdnou cestu, o tom se účastníci rally přesvědčili i v posledních letech. A to se nejelo v období největších dešťů. U Hyundaie by za pravidla umožňující nasadit tento prvek dali předloni všechno. Problém jim tehdy však nezpůsobovala voda, ale jemný prach ucpávající vzduchový filtr. Letos tedy všechny tři tovární stáje mohou osadit své speciály Rally1 šnorchlem a během testování se už na všech vozech objevil. V době, kdy se řeší i takové drobnosti jako správná aerodynamika zrcátek, je třeba tento prvek podrobit důkladné přípravě. Každopádně předpověď počasí zatím vypadá celkem stabilně a velikonoční víkend by neměl být ve znamení bahenních lázní. Start speciálů Rally1 s ochrannými prvky jedinečnými pro africkou soutěž by ale byl po vizuální stránce hodně zajímavým. Ostatně ne nadarmo mají sběratelské modely Safari verzí soutěžních speciálů větší hodnotu než ty z běžných podniků.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!