Rodák z Trutnova se nerad nudí. Zároveň s nadšením přijímá nelehké výzvy. Poté, co se vyučil tesařem a absolvoval základní vojenskou službu, se rozhodl, že se stane profesionálním členem armády. 

„V té době se začala formovat brigáda rychlého nasazení u výsadkového praporu v Chrudimi. Přihlásil jsem se do výběrového řízení, které trvalo půl roku. Z 8000 uchazečů přijali jen 120 chlapů. Já byl mezi nimi,” vzpomíná Martin Zeman.

„Absolvovali jsme cvičení po celém světě. Zkoušeli na nás, co je a není možné. Ve 24 letech jsem si ale řekl, že válčení bylo dost.“ Vrátil se tak domů do Trutnova. 

V panelovém bytě ale nebyl šťastný, proto se přestěhoval na vesnici. Tehdy začal rozvíjet svůj dětský sen o tom, že by chtěl bydlet ve vlastním hradu.

Tesař jako hradní pán

Nejdřív hledal nějakou tvrz, kterou by mohl zrekonstruovat. Finanční náklady ale byly příliš vysoké. Proto zašel na stavební úřad se záměrem realizovat středověkou pevnost v místě, kde již bydlel. Experti mu ale přestavbu kvůli narušení rázu krajiny a zástavby nedoporučili.

„Tak jsme si postavili hrad v Černé Vodě, kde se v minulosti tyčil velký obytný dům. Zajímavostí je, že se pahorku kdysi říkalo Burg,” směje se Martin Zeman.

Práce to nebyla jednoduchá. Trvala jedenáct let. Během ní tesař se svým otcem objížděl české pevnosti, aby se inspiroval. Například věže jsou podobné těm, jimiž se pyšní Křivoklát. 

„Celý systém museli řešit statici v Praze. Plány vznikaly dva-tři roky. Nejdřív v hlavě a pak na papírech. Koncept jsme následně předali známým projektantům v Mělníku,” vysvětluje Zeman celý proces. Jako tesař měl oproti obyčejným milovníkům historie výhodu. Jeho specializací jsou renovace složitých dřevěných konstrukcí, jako jsou věže kostelů, krovy zámků a hradů. 

Hrad a šelmy

Vlastníma rukama tak vybudoval stavbu o dispozici 28+6. Místnosti zdobí brnění, vlajky, erby, dobový nábytek, lovecké trofeje i zbraně. Ty sháněl v bazarech, starožitnictví i po kamarádech. „Kuchyně není úplně středověkého typu. Myslím, že kdyby byla černá, moje žena by k tomu asi pochopení neměla,” směje se jednapadesátiletý řemeslník.

Hrad doplnil o další svůj koníček, zvěřinec kočkovitých šelem, které zachránil ze zrušených soukromých chovů. Na zahradě tak pobíhají dva lvi, ussurijský tygr, čtyři lvice, bengálský tygr i tygřice a puma. 

„Polovina našich zvířat byla v minulosti zabavena Krajskou veterinární stanicí a následně umístěna k nám,” vysvětluje Zeman. Chov ale podle jeho slov není jednoduchý. Kontroluje se čím se krmí, jak se maso skladuje, jak jsou bezpečné výběhy, měří se teplota zimovišť a sleduje se zdravotní stav šelem.

I přestože si tesař a chovatel v jedné osobě již splnil pár svých snů, na vavřínech neusíná. „Rád bych se podíval na některé z vysokých kopců, kterými se naše planeta pyšní. Miluju totiž hory.”

Zdroje: www.hradec.rozhlas.cz, www.trutnovinky.cz, www.ct24.ceskatelevize.cz, www.krkonossky.denik.cz