Výborný se kvůli cukru pustil do antimonopolního úřadu. Zvolil šalamounské řešení, zlobí se

Problémy kolem cen cukru

Problémy kolem ceny cukru

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se zlobí na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Nelíbí se mu postup při vyšetřování růstu cen cukru na konci roku 2022 a chce, aby úřad více hlídal dodržování hospodářské soutěže. Podle kontrolního orgánu si řetězce podezřele zvýšily přirážku u cukru a mohla to být i kartelová dohoda. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se ke kritice ministra zemědělství odmítl vyjádřit.

Cukr je důkazním materiálem, že si obchody na konci předloňského roku navýšily marže. Tedy alespoň podle někdějšího ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL). Vadilo mu, že zatímco výrobci zdražili na podzim kilo cukru skoro o sedm korun, v obchodech šly ceny nahoru dvojnásobně – tedy o 14 korun. Ministrovo podezření pak zkoumal antimonopolní úřad, který po roce přišel s výsledky.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka plná emocí ve studiu: Zemědělství jde do kopru, křičel Havlíček. Výborný reagoval ostře

Hledal důkazy o kartelu u čtyř obchodních řetězců. Materiály teď bude prověřovat zhruba půl roku. Nad tím ovšem kroutí hlavou stávající ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Tomu totiž od úřadu přišla zpráva, že už se cukrem nadále zabývat nebude.

„Sdělení antimonopolního úřadu je poněkud šalamounské, protože nám sděluje, že odkládá daný podnět a zároveň konstatuje, že nelze vyloučit možné porušení hospodářské soutěže na úrovni prodejců,“ nechal se slyšet Výborný.

I proto chce ministr posílit pravomoci antimonopolního úřadu. Výborný už sám vládě několik nástrojů nabídl. Například aby měl přístup k datům z mobilních telefonů nebo namátkové razie ve firmách. „Považuji za nedostatečné, jak je v Česku kontrolována hospodářská soutěž,“ doplnil Výborný. Redakce CNN Prima NEWS kontaktovala i samotný Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který se ale kritice ministra zemědělství vyjadřovat nechce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Protest zemědělců v Jablonci skončil fiaskem. Místo desítek traktorů přijelo jen 12 strojů

Tagy: