Rajčata jsou pro zahrádkáře jednou z nejběžnějších druhů zeleniny. Jejich rostliny na zahradě najdou mnoho skvělých společníků, kteří jim mohou pomoci s opylováním, produkcí plodů, a dokonce i s chutí. 

A stejně jako existují dobří přátelé pro rajská jablíčka, najde se i taková výsadba, která by se v blízkosti rajčat neměla dávat. Volba špatných doprovodných rostlin zvyšuje riziko napadení škůdci, chorobami, případně budou bojovat o stejné živiny a následkem toho strádat. 

Jak funguje doprovodná výsadba?

Jde o partnerskou výsadbu rostlin, které na sebe mají vzájemně příznivé účinky. V minulosti se informace o doprovodné výsadbě zakládaly především na folklóru a metodě pokusu a omylu. Nyní však máme k dispozici vědecké zdroje a relevantní informace o tom, jak a proč se konkrétní rostliny navzájem ovlivňují, což nám ušetří spoustu času.

V ideálním případě přináší doprovodná výsadba výhody pro všechny zúčastněné druhy. Nejlepšími společníky jsou rostliny, které jsou si vzájemně prospěšné, i když existují případy, kdy okrasná květina může být umístěna vedle zeleniny, aniž by z toho měla nějaký prospěch, ale svou přítomností zvýší opylení té zeleniny.

Pojďme se podívat na rostliny, které byste neměli sázet blízko rajčat:

Zelí, květák, brokolice,…

Výsadba rostlin z čeledi brukvovitých, jako jsou například zelí, květák či brokolice, může zbrzdit růst rajčat. To proto, že rajčata jsou notoricky hladová po živinách a brukvovité rostliny budou soupeřit o stejný výběr látek v půdě. Navíc v této přetahované většinou zvítězí brukvovité a rajčata trpí.

Takže pokud chcete, aby se jim všem dařilo, vysázejte je co nejdál od sebe. Jinak se může stát, že rajčata nevytvoří poupata, takže nevyrostou žádné plody a všechna práce bude zbytečná. 

Kukuřice

Když se potká kukuřice s rajčaty v kuchyni, výsledek je obvykle skvělý. Na záhonu ale obvykle jejich setkání způsobí problém. Obě rostliny totiž přitahují stejný druh škůdců a houbových infekcí.

Larvy molic se živí jak na kukuřici, tak na rajčatech. Umístěním těchto druhů zeleniny v zahradě blízko sebe se stanou pro brouky doslova magnetem, což zahradníkovi, který doufá ve velkou úrodu, způsobí dvojnásobné starosti.

Fenykl

Fenykl bude brzdit nejen růst rajčat, ale i většiny ostatní zeleniny. Často se uvádí, že způsobuje chřadnutí rostlin, ničí jejich chuť, inhibuje jejich růst nebo dokonce rostliny úplně zabíjí tím, že ze svých kořenů vylučuje chemickou látku, která negativně působí na jiné rostliny v okolí. Říká se tomu alelopatie.

Ironií je, že fenykl je neuvěřitelná rostlina k zastavení některých housenek, protože přitahuje užitečný hmyz, který na tyto larvy přímo útočí.

Řešením tohoto dilematu může být pěstování fenyklu v nádobách. 

Kopr

Zatímco mnoho bylinek roste s rajčaty dobře, kopr je výjimkou. Rajčatům se vedle mladých rostlinek kopru může skutečně dařit, protože je známo, že vůně této aromatické byliny pomáhá odpuzovat mšice, drobné škůdce, kteří napadají mnoho rostlin na zahradě.

Kořeny dospělého kopru však začnou uvolňovat látky, které způsobují zakrnění rajčatových kořenů. Takže pokud vysadíte kopr u rajčat, vytrhejte ho předtím, než začne kvést. 

Brambory

Rajčata i brambory patří do čeledi lilkovitých, což znamená, že ke svému růstu potřebují stejné živiny. Také je známo, že brambory se podobají rajčatům více než ostatní členové čeledi lilkovitých a často je napadají stejné choroby a hmyz. Pokud budou vysazeny společně, mohou si navzájem konkurovat, což neprospívá ani jednomu druhu a také budou náchylnější ke stejným chorobám. 

Lilek

Stejně jako brambory patří lilek do čeledi lilkovitých, což z něj činí konkurenta rajčat. Lilek je také náchylný k plísni bramborové, houbové chorobě, která se může rychle rozšířit po poli prostřednictvím spor roznášených větrem.

Pokud se na plodinách objeví náhlé hnědnutí, žloutnutí, skvrnitost nebo odumírání listů, jedná se o potenciální příznak napadení plísní.

Zdroj: southernliving.com, epicgardening.com

Související články