Domácí příprava pamlsků pro psy má spousty výhod. Vyrobíte je snadno a rychle, máte přehled o kvalitě všech použitých ingrediencí a vyhnete se konzervantům, přídatným látkám i případným alergenům.

Vybrat si můžete i velikost sušenek – menší poslouží jako „jednohubka“, větší tvary se dobře ulamují na malé kousky, takže je pejskovi snadno rozdělíte na několik odměn.

V našem videu se můžete podívat na přípravu psích sušenek z vařeného kuřecího masa, mrkve, ovesných vloček a vejce. Recept si můžete přizpůsobit podle svých představ a potřeb vašeho psího společníka:

Zdroj: VLM

Z čeho vyrobit psí pamlsky?

Ingredience na výrobu psích sušenek vyberte podle vlastních preferencí. Kromě vařeného kuřecího masa jsou oblíbená také drůbeží nebo vepřová játra, srdíčka a další vnitřnosti. Jako pojivo slouží vejce a o konzistenci těsta se postarají například ovesné vločky, pohanková mouka, rozmixovaná bílá nebo celozrnná rýže, batáty či mrkev.

Variantou je také celozrnná špaldová mouka, ale řada chovatelů se pšeničným produktům ve výživě psů vyhýbá, takže opět záleží na vašem rozhodnutí. Oblíbenou ingrediencí do domácích pamlsků je také dětská výživa – masovo-zeleninové přesnídávky jsou přísně kontrolované, obsahují minimum soli a ušetří vám práci s vařením. Pokud má váš pes specifické výživové potřeby, poraďte se o vhodných surovinách s veterinářem.

Zakázané potraviny

Při výrobě domácích pamlsků se určitě vyhněte potravinám, které jsou pro psy nebezpečné a zdraví ohrožující. Patří mezi ně například cibule, česnek, hroznové víno i rozinky, avokádo, vlašské a makadamové ořechy, muškátový oříšek, hořké mandle, umělá sladidla a samozřejmě čokoláda. Opět platí, že pokud si nejste jistí, co je pro vašeho psa vhodné, zeptejte se zvěrolékaře.

Jak dlouho vydrží domácí psí sušenky?

Vzhledem k tomu, že v domácích sušenkách a pamlscích nejsou žádné látky, které prodlužují trvanlivost, je třeba je skladovat v lednici. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v chladu přibližně dva týdny. Pokud je chcete skladovat déle, uložte je do mrazáku – v uzavíratelném sáčku či krabičce přečkají i několik měsíců.

Domácí psí sušenky z kuřecího masa, mrkve a ovesných vloček

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut odležení + 20 minut pečení

Ingredience:

  • 150 g rozmixovaných ovesných vloček
  • 100 g vařené mrkve
  • 80-100 g vařeného kuřecího masa (bez soli)
  • 1 vejce
  • 1 lžička rostlinného oleje (lze vynechat)

Příprava:

  1. Kuřecí maso a mrkev uvařte v neosolené vodě a nechte vychladnout. Poté je rozmixujte spolu s ovesnými vločkami a vejcem. Pokud se vám zdá směs příliš suchá, můžete přidat lžičku kvalitního rostlinného oleje.
  2. Těsto propracujte na ploše lehce podsypané rozmixovanými vločkami nebo na nepřilnavé silikonové podložce. Vytvarujte bochánek a vložte ho alespoň na 30 minut do lednice.
  3. Mezi dvěma pečicími papíry těsto vyválejte na sílu 0,5 cm. Poté vykrajujte zvolené tvary nebo ho rukama vytvarujte do malých kuliček.
  4. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 20 minut při teplotě 160 ºC. Sušenky nechte zcela vychladnout a skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě maximálně 2 týdny. Můžete je také zamrazit, v dobré kondici vydrží zhruba 3 měsíce.

Zdroj: www.pookspantry.com, www.tasteofhome.com

Související články