Foto: město Louny
Louny

Louny - V ulici Na Valích jste si mohli všimnout, že došlo k vyrovnání výškového rozdílu terénu pásu mezi vozovkou a obrubníkem. K tomuto vyrovnání byl použit štěrk. Na první pohled to může probouzet udivení, zcela jistě otázky. Proč vzrostlé 60leté lípy v této ulici nejsou zahrnuty zeminou a zelení?
 

Odpověď musíme hledat v roce 2011, kdy byla podél domů po obou stranách ulice Na Valích provedena rekonstrukce chodníků. Během ní byly vyvýšeny a betonové základy obrubníků se přiblížily cca 50 cm od kmenů stromů. Tím došlo k částečnému narušení kořenového prostoru a k prohloubení rozdílu mezi výškou chodníku a zeleného pásu, který funguje jako příkop a zasakuje dešťovou vodu z chodníku i komunikace a také z dešťových svodů jednotlivých domů.

Proč nezavést ornicí?

Vzhledem k tomu, že stromy jsou dospělými jedinci, není možné zásadně měnit jejich stanovištní podmínky. „Požadovaný zásyp zeleného pásu ornicí je v rozporu s postupy závazných předpisů a může vést k úhynu stromů. Navrhuji proto zelené pásy zamulčovat štěrkem fr. 8/16 mm ve vrstvě průměrné tloušťky 10 cm. Dojde tím k vyrovnání povrchu pásu a také ke zmenšení rozdílu výškové úrovně mezi vozovkou a obrubníkem. Povrch je vhodné tvarovat jako U profil s vyšší vrstvou u betonového obrubníku,“ uvedla zahradní architektka města Alena Burešová. Doporučením je, aby případný materiál navážky byl v tomto případě hrubozrnný a propustil ke kořenům vodu a vzduch.

Stav ještě není finální. Město s prostorem pracuje a nyní jsme na začátku. Konečná podoba bude, věříme, estetičtější i zelenější.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru