Štěstí, klid, pohoda, spokojenost, bezpečí. Tato slova charakterizují myšlenkové proudy hygge, lagom a lykke, které k nám připluly ze Skandinávie. Jde o způsob nahlížení na život a jeho prožívání, který se dá aplikovat i v bydlení.

Jak vytvořit hygge v domácnosti:

Zdroj: Youtube

Hygge není hygiena

Pro nás cizí slovo hygge patrně pochází z norštiny a v historickém výkladu má znamenat pohodu. Představuje velmi univerzální výraz, domácí pohodu každý vnímá trochu jinak. Prakticky jde o schopnost těšit se z maličkostí a životních krás, které podpoří útulnost interiéru.

Hygge také znamená návrat ke kořenům, klade důraz na rodinnou soudržnost, ale i na každého jednotlivce, všichni si můžeme vytvořit vlastní oázu klidu. Říká se jí hyggekrog a nejčastěji si pod ní představujeme čtecí koutek – pohodlné křeslo s dekou, čajem a oblíbenou knížkou.

Hyggekrog samozřejmě může mít i jinou podobu, půjde třeba o místo, kde rádi tvoříte nebo se zde těšíte ze svých úlovků z cest či sbírek. Pro někoho zase má smysl ozdobit pár metrů čtverečních stěny třeba obrazy, fotografiemi nebo plakáty. Velikost nehraje roli, zásadní je pocit, který ve vás hyggekrog vyvolá.

Jak se žije v rovnováze

Lagom reaguje na hektický životní styl, kdy stále někam spěcháme, nestíháme vše, co bychom chtěli, a často se stresujeme. Tato filozofie nás nabádá, abychom v životě hledali rovnováhu. Lagom nejlépe vystihuje věta: Ani moc, ani málo, prostě tak akorát.

Nehraje si na luxus ani na přílišnou skromnost. Má velmi pozitivní vztah k úklidu, čímž se myslí zbavení se předmětů, které stejně nepoužíváte ani k nim nemáte žádný vztah. Drží se hesla, že každá věc by měla mít svou funkci i prostor.

Mezi pilíře lagom patří recyklace a upcyklace, udržitelnost a úspora energií. Ta se například projevuje v tom, že pracovní stůl se situuje k oknu, které slibuje nejvíce přirozeného světla. Mezi hezké zvyky patří i fika neboli pauza na kávu. Z kanceláří se přenesla rovněž do švédských domovů a nejde o nic jiného než o chvíli, kdy nesledujete hodinky, jenom si užíváte přítomnost. 

Soukromý archiv radosti

Podle básníka Adolfa Heyduka je „štěstí muška jenom zlatá“. Nesmrtelnou větu si jistě vybavíte díky hereckým bardům Ladislavu Peškovi a Jaroslavu Marvanovi ve filmu Škola základ života. Zatímco muška bez ohledu na barvu se těžko chytá, tudíž výsledek je nejistý, myšlenkový směr lykke znamenající štěstí lze mnohem snáze aplikovat. U vás doma.

Podle Meika Wikinga, zakladatele Institutu pro výzkum štěstí, spočívá tajemství nejšťastnějších národů světa v několika faktorech. Jedním z nich jsou peníze a s nimi se pojí i tato rada: Pořizujte si nábytek a interiérové předměty, které skutečně potřebujete a využijete, jejich nákup spojte s konkrétní událostí nebo zážitkem.

Například až v práci dokončíte roční uzávěrku, vyměňte v obýváku centrální osvětlení, kupte si novou postel nebo třeba obří vázu na květiny, po které jste vždycky toužili.

Čistě prakticky

Pohodě nahrávají zejména neutrální barvy jako bílá, krémová, béžová, hnědá či šedá. S nimi ladí také jedna z barev, která bude vévodit roku 2024. Jmenuje se peach fuzz, v překladu broskvové chmýří. Tento teplý a útulný odstín vlastně podporuje vše, co je typické pro hygge, lagom i lykke. A pokud nestačí, použijte výraznější barevné akcenty.

Pocit klidu a bezpečí evokují udržitelné přírodní materiály, typicky dřevo, keramika, kůže či vlna nebo len. Stále však platí, že kde je nelze uplatnit, tam přichází na řadu jejich imitace. Základní zařizovací předměty preferují jednodušší tvary, efekt útulnosti navozují oblé hrany, polstrování sedacího nábytku a interiérové textilie.

Aby decentně vybarvený domov nepůsobil příliš sterilně, vsaďte na různé vzory (nadčasové geometrické či přírodní) a textury, které nabízejí samy materiály.

Zajímavé produkty z fotogalerie

  • Oboustranná beránková deka Forest s potiskem inspirovaným severskými motivy vás spolehlivě zahřeje a současně zútulní interiér. Doma i na chalupě. decoDoma
  • Pohodlně se uvelebte v křesle s polstrovanou sedací skořepinou a opěradlem, které zdobí dekorativní prošití s knoflíky. Tchibo
  • Pohodu podporují rovněž neutrální barvy, ale ani ty nemusí vypadat fádně. Zkuste zapojit do hry kreativní omítku značky StyleColor, tentokrát v odstínu pískovce. Hornbach
  • Prvky z modulární nábytkové série Flemming si každý přizpůsobí na míru. Jak prostoru v místnosti, tak i svým potřebám. Například modul se třemi zásuvkami v dubovém dekoru je vyrobený z desky na bázi dřeva s povrchovou úpravou melaminovou pryskyřicí. Tchibo
  • Teplovodní asymetrický radiátor Zehnder Yucca Asym podpoří přívětivou atmosféru každé koupelny hřejivým teplem. A také praktickým designem – usnadňuje přehození ručníků přes vodorovné trubky. Zehnder
  • Abyste se dobře vyspali, potřebujete povlečení příjemné na dotek, ideálně z bavlny. Souprava na jednolůžko s dekorem šípků Geon Rose hip pochází z dílny českých návrhářů. Potěší i nežehlivá úprava a zapínání na zip. Veba
  • Nejen během chladných nocí oceníte měkkou deku z polyesteru. Hodí se vám i tehdy, až budete sedět ve svém hyggekrogu (koutku, který máte rádi) a louskat knížku od Ježíška. Möbelix
  • Posuvné dveře řady Future dobře využijete také v ložnici. Tento model s povrchem z CPL laminátu je provedený v decentním hedvábně šedém odstínu a doplněný o dekorativní černé pásky. Vekra
  • Jídelní stůl Landscape má desku z masivního dřeva zvaného indický palisandr (šišam). Jeho nádhernou barvu a kresbu u vás doma nikdo nepřehlédne. XXXLutz
  • Deska jídelního stolu Geometric Table značky Bonaldo může být ze dřeva, ale i z keramiky nebo mramoru. Je umístěná na netradičně tvarovaných nohách, které mají evokovat slzy. Alax

Vyčistěte a uvolněte prostor

Nebojte se vyčistit bydlení, v příbytku přeplněném věcmi už není moc místa pro život, chybí vzduch a prostor. Zaměřte se na úložný nábytek dotažený k dokonalosti. Velkou roli hraje přirozené světlo, pro doladění přívětivé atmosféry poslouží více zdrojů umělého osvětlení s možností změny intenzity, také svíčky a světelné dekorace včetně bezpečných ledkových.

Koupelnu proměňte v domácí lázně, kuchyni v domáckou restauraci. A nezapomeňte na svůj hyggekrog. Při změnách ale nespěchejte. Interiér proměňujte postupně, což je praktičtější pro rodinnou peněženku i výsledný efekt a příjemnější pro váš stav mysli i duše.

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada č. 2/2024.
Zdroj: Dům&Zahrada

Související články