Skladba „Rádio, symfonický dokument“ je poctou ke stému výročí Českého rozhlasu

26. březen 2024

Šéfredaktora stanic Český rozhlas Jazz a Český rozhlas D-dur netřeba představovat. Pokud na někoho sedí pojmenování renesanční člověk, je to Lukáš Hurník. Hudební skladatel, muzikant, publicista, moderátor. Ve volných chvílích komponuje operu pro děti, vyučuje, přednáší, píše, cestuje za dobrým jídlem a vínem. A také napsall skladbu k výročí Českého rozhlasu.

Čtěte také

Jedná se o hudební průlet nad vývojem Českého rozhlasu od kbelského stanu až po digitální současnost. Orchestr líčí vše, od zapnutí kbelského mikrofonu a štěkání psa, přes bombu v r. 45, zvonění klíčů až k přelaďování stanic.

„Během covidu jsem pocítil silnou potřebu hudbou vyjádřit vděk za možnost 30 let pracovat pro kulturní instituci jménem Český rozhlas. Objednávka od Symfonického orchestru Českého rozhlasu tento plán propojila se 100. výročím Českého rozhlasu. Skladba si hraje se zvukomalbou historických událostí, ale také pracuje s našimi třemi pilíři (informace, zábava a vzdělávání) jako se třemi tématy klasické sonátové formy. K nim se v závěru přidává dominantní pilíř kulturní,“ dodává ke své tvorbě autor Lukáš Hurník.

Skladba hudebně zrcadlí i rok 1968, tedy okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a boje na Vinohradské. „V jednom momentě se jako typická skladba roku 1968 ozve Lady Carneval od Karla Gotta. Ve druhé části melodie je takový třítónový motivek, který je stejný, jakým začíná Kaťuša,“ přibližuje Hurník.

autoři: SOČR , lukpo
Spustit audio

Související