Vyhrazená léčiva pohledem Lékového informačního centra

26.03.2024

lékové informační centrum lic

Lékové informační centrum (LIC) Farmaceutické fakulty UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové se podílelo na zpracování podkladů v oblasti vyhrazených léčiv pro Českou lékárnickou komoru (ČLnK).

ČLnK si spolupráci s LIC vyžádala pro připomínkování novelizační vyhlášky č. 460/2023 Sb., kterou se mění vyhláška č. 228/2008 Sb., o registraci léčivých přípravků, ve znění pozdějších předpisů, účinná od 1. 1. 2024. V rámci pěti lékových dotazů byly diskutovány důvody, proč zařadit či nezařadit pantoprazol, ibuprofen, paracetamol, cetirizin a levocetrizin či topický diklofenak mezi vyhrazená léčiva. Zpracování všech dotazů proběhlo ve zkráceném čase, nicméně standardním způsobem, jakým LIC pracuje – využití strategického hledání v odborných informačních zdrojích, hodnocení farmakoterapie podle recentní literatury a revize každého zpracovaného dotazu.

Na zpracování se kromě členů LIC podílely pod dohledem školitele i studentky 5. ročníku studijního programu Farmacie na Farmaceutické fakultě UK. Zpracování jednoho dotazu včetně revize trvalo přibližně sedm hodin času a rešerše zahrnovala četné zahraniční a tuzemské informačních zdroje v oblasti farmakovigilance a bezpečnosti léčiv.

Spolupráce LIC FAF UK a FN HK s ČLnK navázala na úspěšnou spolupráci v období pandemie covid-19, kdy byly zpracovávány dotazy ohledně prevence a léčby tohoto onemocnění s důrazem na medicínu založenou na důkazech.

Moc děkujeme všem členům, kteří se na přípravě podkladů v oblasti vyhrazených léčiv podíleli.

Pro členy ČLnK je k dispozici veškerá dokumentace k připomínkování vyhlášky včetně zpracovaných dotazů zde: Reakce ČLnK na rozšíření skupiny vyhrazených léčiv | Česká lékárnická komora (lekarnici.cz).

Text: PharmDr. Petra Rozsívalová, PharmDr. Kateřina Malá, Ph.D.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS