Charismatický Viggo Mortensen si práci režiséra celovečerního snímku poprvé vyzkoušel před několika lety, kdy nám nadělil drama Ještě máme čas (2020). A už na konci jara se od něho dočkáme westernu jménem The Dead Don't Hurt, ve kterém si sám zahraje jednu z hlavních rolí. Na světě už máme i oficiální trailer, na který se můžete podívat výše.

Příběh se bude odehrávat v 60. letech 19. století ve Spojených státech, to znamená v době občanské války. Jednou z hlavních postav se stává Vivienne Le Coudy (Vicky Krieps), tvrdá a nezávislá žena, která se zakouká do dánského přistěhovalce Holgena Olsena (Mortensen). Po setkání s Olsenem v San Franciscu souhlasí, že s ním odcestuje do jeho domova poblíž klidného městečka Elk Flats v Nevadě, kde spolu začnou nový život.

Jakmile ale začne válka, Holgen učiní osudové rozhodnutí bojovat za Unii. Vivienne tak zůstává sama na místě, které ovládá zkorumpovaný starosta Rudolph Schiller (Danny Huston) a jeho bezohledný obchodní partner Alfred Jeffries (Garrett Dillahunt). A pak je tu ještě jeho násilnický a svéhlavý syn Weston (Solly McLeod), který po Vivienne zatouží... 

Viggo Mortensen, jehož otec je původně z Dánka, se postaral o scénář, režii i o hudbu. Snímek se již objevil na loňském ročníku filmového festivalu v Torontu.

Dále se ve filmu objeví herci jako W. Earl Brown, Michael Weaver, Nadia Litz, Alex Breaux, Shane Graham, Colin Morgan a Ray McKinnon.

Ve vybraných amerických kinech se snímek objeví 31. 5. 2024, k nám se snad dostane o nějaký čas později.