Zásluhou survival hororu Alan Wake 2 byl loňský rok pro finské studio Remedy velmi důležitý. To dokazuje i podrobná výroční zpráva, která nabízí nejen přehled finančních výsledků a her, které má Remedy na svědomí, ale také informace o obchodních modelech, vedení či strategických cílech. Dokument o 55 stranách je ale určen pro investory, ne pro média či koncové zákazníky, takže herních novinek tu navzdory značnému rozsahu a detailnímu zpracování moc nenajdete. Stejně jako v případě tradičních čtvrtletních reportů ale platí, že něco málo se tu dá vytěžit.

Tentokrát tvůrci z Remedy přiblížili chystaný kooperativní spin-off série Control, který známe pod pracovním názvem Condor. Dozvěděli jsme se, že projekt Condor bude spadat mezi úchvatně znějící „service-based fixed price games“, což znamená, že půjde o prémiový titul, který může být dostupný za nižší cenu než AAA novinky typu Alan Wake 2 či Control 2. Tvůrci pak mají vydělávat zejména zásluhou notoricky známého live-service modelu, tedy postupného vydávání aktualizací a nového obsahu s cílem udržet hráče u hry celé roky. A aby bylo jasno, samozřejmě není vyloučená ani přítomnost mikrotransakcí.

Máme tedy potvrzeno, že projekt Condor nebude free-to-play, takže alespoň něco za něj hráči v každém případě zaplatí. Zajímavé přitom je, že výchozí rozpočet na vývoj činí 25 milionů eur, zatímco v případě druhého dílu byl stanoven základní rozpočet 50 milionů eur. Od kooperativního multiplayerového spin-offu tak nelze čekat rozsah srovnatelný s plnohodnotným pokračováním. Nedávno navíc vedení Remedy odhalilo, že Max Payne 1&2 remake, na němž studio také pracuje, má podobný rozpočet jako Alan Wake 2. Ve výroční zprávě pak stojí, že vývoj předělávky prvních dvou dílů série Max Payne kompletně financuje Rockstar Games z pozice vydavatele a že tyto náklady odpovídají typické AAA tvorbě finského tvůrčího celku. Jinými slovy, projekt Condor má být skromnější počin i ve srovnání s výsledkem obnovené spolupráce Remedy a Rockstaru.

Po příběhové stránce má každopádně Condor vycházet z událostí, jež jsme zažili v prvním díle Control z roku 2019. Hráči tak znovu navštíví Oldest House, centrálu agentury Federal Bureau of Control, aby se postavili nepřátelské nadpřirozené síle známé jako Hiss. Tentokrát se ale mají ujmout rolí operativců FBC, kteří budou při kooperativní návštěvě útrob centrály Oldest House čelit náročným protivníkům a překážkám. A kteří mohou přežít jen v případě, že budou sázet na své vybavení a spoluhráče.

Kromě dobře známého příběhového pozadí zjevně tvůrci budou sázet na pořádnou hratelnost. Ve výroční zprávě je totiž uvedeno, že v průběhu konceptuálních fází vývoje, testování herního konceptu a příprav na plnohodnotný vývoj tvůrčí tým přišel nejen na zajímavé možnosti, jak využít svět Control, ale také na design zajišťující kooperativní zážitek, jenž dobře pasuje do zasazení hry i celé série. Je ale otázka, zda to bude stačit na to, aby hráči překonali ne zrovna vzácnou nedůvěru vůči live-service modelu.

Odpověď ale nejspíš jen tak nezjistíme. V průběhu letošního roku má teprve začít plnohodnotný vývoj, takže si na projekt Condor ještě nějakou dobu počkáme. Jisté však je, že kooperativní spin-off Control vyjde ve verzi pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S. Na stejné platformy mimochodem míří také Control 2 a Max Payne 1&2 remake. A zatímco značku Max Payne stále vlastní Rockstar, potažmo jeho mateřská společnost Take-Two Interactive, celá značka Control je nyní zásluhou odkoupení práv od vydavatele 505 Games zcela v rukou Remedy. Finská firma tedy aktuálně mimo jiné řeší, jestli si projekt Condor a Control 2 vydá sama nebo jestli si raději najde nového vydavatelského partnera.