Vyhláška o vydání pamětní stříbrné stokoruny s motivem Nejvyššího státního zastupitelství

Dne 27. 3. 2024 své účinnosti nabývá vyhláška o vydání pamětní stříbrné stokoruny s motivem Nejvyššího státního zastupitelství. Ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv byla publikována pod č. 49/2024 Sb.

právník a analytik oddělení právních systémů, ATLAS consulting spol. s r.o.
Náhled dokumentu v právním informačním systému CODEXIS

Česká národní banka jejím prostřednictvím vydává pamětní stříbrnou minci po 100 Kč, a to ve zvláštním provedení s leštěným polem mince a matovým reliéfem. Ta je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi, a to při hmotnosti mince 9 g.

Na lícní straně stokoruny je ztvárněna především kompozice heraldických zvířat České republiky, na rubové straně pak logo Nejvyššího státního zastupitelství, nad kterým jsou symboly váhy a meče.

Jak uvádí důvodová zpráva, Česká národní banka ročně emituje čtyři až šest takových mincí, přičemž účelem je připomenout široké veřejnosti významné osobnosti nebo události našich i světových dějin. V roce 2023 byl plán emise pamětních mincí doplněn o nový cyklus Instituce České republiky. První mincí z tohoto cyklu je pak právě stokoruna s motivem Nejvyššího státního zastupitelství.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články