Když nějaká slavná herní série slaví 30. narozeniny, člověk by tak nějak očekával, že stávající správce série tuto příležitost řádně využije. Vedení vydavatele Bethesda Softworks by ale s námi nejspíš nesouhlasilo. To bylo znát už na konci minulého roku, kdy se o to nejlepší v souvislosti s třicátinami legendárního DOOMu postarali fanoušci, moddeři a zakladatelé studia id Software. Ze strany Bethesdy, která vlastní id Software i samotnou značku DOOM, pak došlo jen na hezké obrázky a přání šéfů několika studií, která pod Bethesdu také spadají.

Včera slavila 30. narozeniny fantasy sága The Elder Scrolls a oficiální oslavy byly kupodivu ještě vlažnější. A to i přesto, že s The Elder Scrolls je jméno Bethesda Softworks spojováno už od vydání prvního dílu, tedy hry The Elder Scrolls: Arena, která na severoamerický trh vstoupila 25. 3. 1994. Vedení vývojářského studia Bethesda Game Studios pouze na Twitteru poděkovalo hráčům a fanouškům za přízeň a znovu si udělalo srandu z toho, že oblíbený The Elder Scrolls V: Skyrim vyšel prakticky všude a na všechno.

Ostatní tvůrčí celky spadající pod Bethesdu pak v zásadě zůstaly po celý den zticha. Nedošlo ani na plnohodnotné vydání mobilní hříčky The Elder Scrolls: Castles, kterou připravuje tým z Bethesdy Game Studios zodpovědný za úspěšný Fallout Shelter, ani na oficiální oznámení remaku klasiky The Elder Scrolls IV: Oblivion, o němž se už nějakou dobu spekuluje.

Kdovíjakých novinek se nedočkali ani hráči MMORPG The Elder Scrolls Online od studia ZeniMax Online, které mimochodem letos slaví 10. narozeniny. A co je nejdůležitější, smůlu mají také ti, kteří doufali v něco nového v souvislosti s očekávaným šestým dílem. S jednou malinkatou výjimkou. Vývojáři z Bethesdy Game Studios uvedli, že návrat do Tamrielu a hraní raných buildů The Elder Scrolls VI je naplňuje radostí, nadšením a příslibem dobrodružství podobně jako předchozí díly.

A to je všechno. Stále tedy nevíme, jaký bude mít The Elder Scrolls VI podtitul, do jaké části Tamrielu byl zasazen, kdy vyjde a na jaké platformy vyjde. Nutno podotknout, že celou Bethesdu a její mateřskou společnost ZeniMax Media vlastní Microsoft, který donedávna zakazoval vydávání nových titulů vydavatele mimo Xbox, PC a mobily. Po dokončení akvizice dokonce zastavil vývoj původně multiplatformních projektů Starfield, Redfall a Hi-Fi RUSH ve verzi pro PlayStation 5. V posledních měsících ale začal s vydáváním vybraných her nejen na PS5, ale i na Switch, a mezi nimi najdeme také Hi-Fi RUSH. Existuje tedy určitá šance, že The Elder Scrolls VI nebude navždy exkluzivitou Microsoftu. Vydání hry je ale stále vzdálené několik let, takže kdo ví, jaký přístup k jednotlivým platformám bude tou dobou razit. Ono je totiž docela dobře možné, že šestý plnohodnotný díl The Elder Scrolls vyjde až s novou generací konzolí.