Životní příběh této duší rockerky započal 22. prosince 1951 v Pohořelicích. Určitě měla sny jako každá mladá dívka a v případě této hvězdy se její sny skutečně splnily. Její jméno zná snad každý Čech. Ne nadarmo získala i přezdívku „malá rockerka s velkým hlasem“. Svůj talent i hlasový rozsah objevila už jako teenagerka, v patnácti letech.

Její nezaměnitelný a silný hlas ji přivedl na cestu, která nebyla úplně typická pro pop music, tedy střední proud. Byla srdcí i duší rockovou zpěvačkou a se svým hlasem si to mohla dovolit.

Poměrně brzy se po působení v několika kapelách vydala na sólovou dráhu a síla jejího hlasu, temperament i netradiční vzhled ji katapultovaly na mnohá pódia po celé naší republice. Mnozí ji díky jejímu hlasu považují dodnes za jednu z nejlepších českých zpěvaček vůbec.

Poznáte ji na hodně staré titulní fotce?

Prozradíme vám pár indicií.

Navždy spojena s Ostravou

Jméno této zpěvačky je spojeno s Ostravou. Toto město s přízviskem „černé“ se stalo jejím domovem a kolébkou její rozkvétající kariéry. Nejprve zde vystupovala s kapelami Flamingo, Majestic a Speciál, které jí posloužily jako odrazový můstek pro její sólovou dráhu. Její písně jako Jednoho dne se vrátíš a Bílá Jawa 250 se staly obrovskými evergreeny a překonaly dobu, v níž vznikly.

Osobní život byl spíše smutný song

Přesto se životní příběh této zpěvačky neobešel bez řady těžkých zkoušek. Tou největší byla jistě ztráta mladšího bratra Luboše za záhadných okolností. Byl v Praze fyzicky napaden a na následky zranění zemřel. Rozpadla se jí i obě manželství. První uzavřela s kapelníkem Ivem Pavlíkem, s nímž má syna Adama. Podruhé pak zkoušela najít štěstí v náručí zpěváka Vítězslava Vávry.

Navzdory všem životním ranám našla tato zpěvačka útěchu v lásce ke svému synovi. Toto pouto ji inspirovalo i k tomu, že se po delší odmlce po roce 1989 znovu vrátila na jeviště, a ještě v roce 2010 vyrazila na turné.

Právě její síla byla pro mnohé inspirací a ukázala, že i ve chvílích beznaděje je možné rozdávat radost.

Zemřela na pódiu při koncertě

„Stále mě baví zpívat pro české publikum,“ nechala se slyšet v jednom z posledních rozhovorů, který poskytla médiím. Zpívání pro publikum na koncertech bylo jejím životem. Jak tomu však osud chtěl, vlastně i koncem.

Její smrt přišla zcela nečekaně, během koncertu v Čáslavi, kdy ji v březnu 2017 postihla zástava srdce. Zpěvačka zemřela o několik dní později v motolské nemocnici. Bylo jí pouze 65 let.

Smrt této slavné zpěvačky nikdo nečekal a její pohřeb se stal, jak tomu u hvězd bývá, celonárodní událostí.

Ano, samozřejmě. Malou rockerkou s velkým hlasem není nikdo jiný než zpěvačka Věra Špinarová. Podívejte se na ni v Show Jana Krause:

Zdroj: Youtube

Vzpomínku na Věru Špinarovou ukončeme jednou z jejích nejslavnějších písní, Jednoho dne se vrátíš z roku 1976. Tento hit se nikdy neoposlouchá, možná i proto, že je spojen s další velkou ženou, herečkou Claudií Carninal, z filmu Tenkrát na západě:

Zdroj: Youtube

Zdroje: tn.nova.cz, cs.wikipedia.org, www.idnes.cz, www.idnes.cz