Vstavačovité, chřestotvaré, vstavačotvaré ... tušíte, o čem bude řeč? Vzhledem k názvu článku se jedná čistě o řečnickou otázku a nejen modří již vědí :). Ano, společným jmenovatelem jsou orchideje!

Myslím, že není nikdo, kdo by je neznal. Lidé, kteří je pěstují, se obvykle dělí na dvě skupiny, ti, kterým orchideje jdou, a ti, kterým nejdou. Osobně jsem se řadila do první skupiny do té doby, než se mi do mých krasavic několikrát po sobě nastěhovali mravenci a neustálé přesazování ukončilo moji pěstitelskou éru.

Těmto současně divokým i něžným kráskám odpustíme i to, že jejich název pochází z řeckého slova orchis, které v překladu znamená varle – podle tvaru podzemních hlíz rodu vstavač, a že se vlastně jedná o parazity :)

Orchideje jsou oblíbené již několik století pro své nádherné květy všech možných barev a odstínů. Jejich krása a neuvěřitelná rozmanitost květů nemají v rostlinném světě konkurenci. Doposud bylo popsáno asi 30 tisíc druhů orchidejí a stále přibývají další, které jsou rozšířeny téměř po celém světě, nejvíce v tropech, ale i jiných klimatických pásmech. 

Betonový květináč na orchidej od Evu-Style, Fler.cz

orchidea • samolepka od Miss Papaver, Fler.cz

 

Kuriozity ze světa orchidejí

Pokud se ponoříte do hlubin internetu, zůstanete pouze v údivu koukat, kolik neskutečných podob orchideje mají! Najdete mezi nimi květy, které vypadají jako opičí čumáčky, nebo mají podobu letící volavky.

Další druh je opravdová rarita - Bulbophyllum nocturnum neboli orchidej nalezená v Papui Nové Guineji v roce 2011. Jako jediná z orchidejí vykvete i odkvete během jediné noci! 

 Květ

Naopak asi nejznámější a nejběžněji dostupné jsou orchideje z rodu Phalaenopsis neboli můrovec, které koupíte v každém hobby marketu. To však v žádném případě neznamená, že jsou obyčejné. Naopak, hýří neuvěřitelnou škálou barev i velikosti květů a koupit můžete i jejich miniatury.

Jocelyn Hsu, Unsplash.com

NJ L, Unsplash.com

 

Delirium? Ne, orchidelirium!

Orchidelirium je výraz z viktoriánské éry, kterou můžeme vnímat jako květinové šílenství po orchidejích. V podstatě byla tato orchidejová mánie variací té tulipánové známé z Nizozemí. V tomto případě byli sběratelé orchidejí schopni na aukcích za orchideje utratit až několik tisíc dolarů.

Bohatí milovníci orchidejí posílali průzkumníky do všech koutů světa, kde se orchideje přirozeně vyskytovaly, aby hledali další a další odrůdy orchidejí. 

mits hak, Unsplash.com

ZLACENÝ KVĚT ORCHIDEJE - PŘÍVĚSEK od Nature in drop, Fler.cz

 

"České" orchideje a kde je najít

Ano, překvapivě i u nás najdete orchideje ve volné přírodě, dokonce na 70 druhů. Většina druhů patří mezi ohrožené, silně ohrožené nebo kriticky ohrožené a chráněné rostliny. České názvy rozhodně stojí za zmínku, patří mezi ně například jazýček, švihlík, vemeník či vemeníček :).

Vidět orchideje jen tak někde na louce mě vážně láká, pokud jste na tom stejně, podívejte se na některé tipy, kde se vám to může poštěstit. 

 

Věděli jste, že mezi orchideje patří i vanilka? 

Ano, přesně, aromatické koření původem z Mexika používané hlavně při sladkém pečení je fermentovanou tobolkou některých druhů orchidejí druhu vanilovník

Vzhledem k problémům s opylováním byl vanilovník původně pro plody pěstován jen v oblasti jeho přirozeného výskytu, což vedlo ke španělskému monopolu na vanilku. Po objevu jednoduchého umělého opylení už toto pravidlo padlo a vanilka se tak rozšířila do dalších zemí. 

Sójová svíčka Vanilka od mydlárna Na samotě u lesa, Fler.cz

Med s vanilkou 120 g od bee mine, Fler.cz

sidath vimukthi, Unsplash.com

 

Zajímá vás, jak se dají krásné květy orchidejí uchovat a zpracovat třeba na šperk? Nakoukněte pod ruce Limonium - její obrázkový workshop, jak vyrobit šperk nejen ze sušených květů orchideje a pryskyřice, vás určitě nadchne. 

Pokud se chcete podívat na přehlídku orchidejí naživo, máte možnost - ještě do 7. 4. 2024 na výstavě Tropické květy v Botanické zahradě v Praze.

 

Jste zvědaví, jak se daří orchidejím na Fleru?

Račte nakouknout, myslím, že nebudete zklamaní, skvělých "pěstitelů" je tu mnoho! :)

Miltoniopsis / kokedama od Plantas libres, Fler.cz

Poměděný květ orchideje*spona do vlasů od Botanicoola, Fler.cz

Bílé orchideje – náušnice od ORBIS, Fler.cz

Vyšívaná brož Orchidej Růžovožlutá od Michaela Durajová, Fler.cz

Orchidea ametystis od Therapy, Fler.cz

Orchidea šedá květinová dekorace  od kultdesign, Fler.cz

Dekorace FLAKE G od Dragonfly-design, Fler.cz

Vitrážová orchidej, růžový skleněný květ od GlassBee, Fler.cz

Tisk na grafickém papíře - LAELIA MAJALIS A4 od Fantasia, Fler.cz

Mistička na prstýnky - malá - orchidej od Adorella, Fler.cz

Náušnice - orchidea od Limonium, Fler.cz

Orchidej, reprodukce od MMag, Fler.cz

Florarium na orchidej od skloplus, Fler.cz

Sukně půlkolová úpletová Orchidej od U Vincenta, Fler.cz

Zavinovací sukně na míru :o) od 4Radost, Fler.cz

Orchidej 4 od obrazyproradost, Fler.cz

 

 

Titulní foto: Marian Brandt, Unsplash.com
Zdroj: Wikipedia I, Wikipedia II.