Hlavní navigace

Otřes mozku obvykle nezanechává trvalé následky. Nikdy se ale nesmí podceňovat

26. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos/mark@rocketclips.com
Otřes mozku je poměrně běžné poranění hlavy, ke kterému dochází v důsledku pádu, při autonehodách nebo při sportu. Výsledkem je dočasná porucha mozkových funkcí, zatímco pacient bývá nějakou dobu v bezvědomí. Oproti těžším traumatům obvykle nezanechává trvalé následky, i tak je ale nutné zavolat rychlou záchrannou službu. K otřesu mozku se totiž může přidružit nitrolebeční krvácení či poškození páteře.

Co je otřes mozku?

Otřes mozku (komoce mozková) je dočasná porucha mozkových funkcí způsobená nějakým úrazem. Nejčastěji k němu dochází při pádech a nárazech do hlavy, což často souvisí s nějakou sportovní aktivitou. Příkladem jsou kontaktní sporty (hokej, fotbal, box) nebo lyžování, ale i rvačky, autonehody či pády z výšky.

Jedná se o jedno z lehčích poranění mozku, které obvykle nezpůsobuje trvalé poškození mozkových struktur. Přesto se nesmí podceňovat, aby nedošlo k závažnějším komplikacím, jako je třeba mozkové krvácení. [1, 23]

Jaké má otřes mozku příznaky?

Mezi typické příznaky otřesu mozku patří:

Otřes mozku bývá doprovázen krátkodobým bezvědomím. Pacient v bezvědomí nereaguje na slovní ani bolestivé podněty, jako je třeba štípnutí do ušního lalůčku. Z bezvědomí se pak probírá sám a samotný úraz si ani nemusí pamatovat (retrográdní amnézie).

Podle doby trvání bezvědomí rozlišujeme závažnost úrazu. Pokud je pacient v bezvědomí jen pár sekund nebo několik málo minut, jde o slabý nebo lehký otřes mozku. Když trvá bezvědomí 15–30 minut, jde už o těžký otřes mozku. Bezvědomí by ovšem nemělo trvat déle než 30 minut. Pak se nejedná o otřes mozku, ale o pohmoždění mozku (kontuze). [4, 56]

Těžký otřes mozku: následky

U těžkého otřesu mozku mohou nastat nejrůznější komplikace:

  • krvácení do mozku,
  • porucha mozkové činnosti,
  • zlomeniny lebky či krční páteře,
  • poranění míchy a následné ochrnutí.

Jedná se o akutní stavy, které je nezbytné řešit okamžitě. To je úkolem záchranné služby, která pacientovi zafixuje páteř, kontroluje životní funkce a udržuje ho při vědomí. V nemocnici je pak pod neustálým dohledem.

Až u poloviny pacientů se po prodělání otřesu mozku objevuje tzv. postkomoční syndrom. Tento stav se nemusí dostavit hned po úrazu, ale může to být klidně i po několika dnech či týdnech. Projevuje se bolestmi hlavy, únavou, poruchami soustředění, závratěmi, poruchami spánku a snížením výkonnosti. Potíže by měly samovolně odeznít, a to nejpozději do jednoho roku. [7, 8, 9, 10]

Otřes mozku u dětí

U dětí často dochází k otřesům mozku v důsledku pádu z větší výšky. Na vině bývají i sporty. Otřes mozku u dítěte se projevuje hodně podobně jako u dospělých. Po probrání z bezvědomí bývají dětští pacienti spaví, a to zejména ti nejmenší. Otřes mozku u miminka může způsobit i hrubé třesení. V takovém případě hovoříme o syndromu třeseného dítěte.

U dětských pacientů se také objevuje častěji postkomoční syndrom. Může přetrvávat týdny až měsíce, než se dítě plně zotaví. [11, 12, 13]

Otřes mozku: první pomoc

Otřes mozku se musí léčit od první chvíle. Prvním krokem je zavolání rychlé záchranné služby. U člověka v bezvědomí je důležité zajistit průchodnost dýchacích cest a uložit ho do stabilizované polohy na boku.

Pokud je při vědomí a stěžuje si na bolest zad, neměli byste s ním hýbat, není-li to nezbytně nutné. Jestliže zvrací, udržujte ho v takové poloze, při které nehrozí vdechnutí žaludečního obsahu. Poté je nutné vyčkat do příjezdu záchranářů. Snažte se s pacientem komunikovat a nenechat ho usnout. [14, 15, 16]

Bolest zadní části hlavy může vyvolat stres i špatné držení těla. Nádor mozku jen zřídka Přečtěte si také:

Bolest zadní části hlavy může vyvolat stres i špatné držení těla. Nádor mozku jen zřídka

Otřes mozku: léčba

Po prodělání úrazu by měl být pacient hospitalizován v nemocnici, kde stráví minimálně tři dny. Během této doby lékaři vyloučí krvácení do mozku a další závažné komplikace. Bohužel neexistuje žádné vyšetření, kterým by se dal potvrdit, či vyloučit samotný otřes mozku. K diagnóze otřesu mozku se tak dojde spíše vylučovací metodou. Rentgen, magnetická rezonance, CT vyšetření a další zobrazovací metody nenajdou žádné patologické změny.

Lékaři tudíž vychází z anamnézy a přistupují k symptomatické léčbě. Nejčastěji se podávají analgetika, která zmírňují bolesti hlavy. Po dobu hospitalizace by měl nemocný dodržovat klidový režim a nezatěžovat oči – nevhodné je sledování televize i čtení.

Rekonvalescence trvá ještě nějakou dobu po propuštění z nemocnice. Doporučuje se alespoň tři týdny odpočívat. Během této doby je poměrně běžné, že se objevuje podráždění, přecitlivělost na světlo či hluky a závratě. [17, 18, 19, 20]

Prevence otřesu mozku

K otřesům mozku dochází při nehodách a náhlých situacích, které bohužel nelze předvídat. Riziko úrazu hlavy se ale dá díky vhodným opatřením značně snížit:

  • při jízdě na kole a jiných sportech noste ochrannou přilbu,
  • používejte doporučené ochranné pomůcky v pracovním prostředí (helmu na staveništi),
  • v autě používejte bezpečnostní pásy a dětské autosedačky. [21, 22]

Zdroje: nih.gov, everydayhealth.com, nature.com, kidshealth.org, mayoclinic.org, aans.org, hopkinsmedicine.org, cdc.gov, ufhealth.org, healthline.com, cerebrum2007.cz, pediatriepropraxi.cz, stefajir.cz

Co je to otřes mozku?
Otřes mozku (komoce mozková) je dočasná porucha mozkových funkcí způsobená nárazem nebo pádem na hlavu. K těmto úrazům dochází třeba při pádech z výšky, při kontaktních sportech nebo autonehodách. Otřes mozku může být velice nepříjemný, ale naštěstí ve většině případů nezpůsobuje trvalé poškození mozku.
Jak poznat otřes mozku?
Pro otřes mozku je charakteristická ztráta vědomí, která může trvat pár sekund, ale i několik minut. Pacient si ji nemusí vůbec pamatovat. Po probrání se dostavuje nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, závratě či dočasné poruchy zraku. Malé děti s otřesem mozku bývají hodně spavé a unavené.
Zanechává otřes mozku následky?
Až u poloviny dospělých pacientů se po prodělání otřesu mozku dostavuje postkomoční syndrom. Jde o přechodný jev, který může trvat týdny či měsíce. Pacient při něm trpí únavou, bolestmi hlavy, poruchami spánku a snížením výkonnosti. Potíže by měly do jednoho roku samovolně odeznít. Bezprostředně po prodělání otřesu mozku se mohou také dostavit závažné komplikace spojené s těžkým úrazem. Jedná se třeba o krvácení do mozku, zlomeninu páteře či poškození míchy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).