Hlavní navigace

Chcete dohlížet na Českou televizi? V Radě ČT bude volné místo

26. 3. 2024

Sdílet

Česká televize, ČT Autor: Karel Choc, Internet Info

Až do 23. dubna 2024 se mohou mediálnímu výboru sněmovny hlásit zájemci o jedno místo v Radě České televize. Jedna pozice se uvolní také v Radě Českého rozhlasu.

Kandidáty do televizní, respektive rozhlasové rady musí navrhnout organizace, které existují alespoň deset let. Tyto organizace musí zastupovat kulturní, regionální, sociální, odborové, zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické nebo národnostní zájmy.

Nároky na uchazeče nejsou složité, seznam potřebných dokumentů je na webu sněmovny. Všichni zájemci budou pozváni k veřejnému slyšení. Po něm mediální výbor vybere tři finalisty do Rady České televize a tři finalisty do Rady Českého rozhlasu.

Funkční období v televizní i rozhlasové radě trvá šest let. Nyní se chýlí ke konci mandáty členů zvolených na jaře roku 2018. V případě Rady České televize jde o Vladimíra Karmazína (funkční období vyprší 28. června), v Radě Českého rozhlasu se to týká Zdeňka Mahdala (funkční období končí 30. května).

Rada České televize, stejně jako Rada Českého rozhlasu, například volí a odvolává generálního ředitele, schvaluje rozpočet instituce nebo předkládá výroční zprávu o hospodaření. Televizní rada má 18 členů, rozhlasová polovinu.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).