Pokud jste fanoušci japonské kinematografie a nevadí vám pomalá dramata, možná už jste přišli do styku s tvorbou na Oscara nominovaného filmaře Ryusukeho Hamaguchiho.

Ten minulý rok uvedl na několika známých filmových festivalech svůj nejnovější snímek jménem Evil Does Not Exist, který na benátském festivalu získal Stříbrného lva jako Velkou cenu poroty.

Oficiální datum premiéry u nás zatím stále ještě nemáme, ale jelikož snímek dorazí do kinosálů několika evropských zemí už příští měsíc, snad se to brzy změní. Zatím se každopádně můžete výše podívat na nejnovější oficiální trailer, který odhaluje, na co se vlastně může divák těšit. 

Jak už nějaký čas víme, jednou z hlavních postav se stává Takumi (Hitoshi Omika), který žije společně se svou dcerou (Ayaka Shibutani) ve vesnici Mizubiki poblíž Tokia. Oba si poklidně žijí v souladu s přírodním řádem, brzy se však dozví o plánu jisté společnosti, který zahrnuje postavení kempu, jenž by návštěvníkům z Tokia poskytl příjemný ,,únik“ do přírody. Kemp má však být postaven poblíž Takumiho domu.

Představitelé vesnice si pak brzy uvědomí, že to pro ně bude mít negativní následky. Septiky firmy totiž mohou mít katastrofální dopad na místní zásobování vodou, které hrozí znečištění. Celá vesnická komunita, včetně Takumiho, se proto pokusí najít řešení.

Ryusuke Hamaguchi se postaral jak o scénář, tak i o režii. Filmař svůj největší úspěch zaznamenal se snímkem Drive My Car (2021), který na Oscarech před dvěma lety zvítězil v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Mezi jeho další filmy patří ještě Happy Hour (2015), Asako I & II (2018) a Kolo štěstěny a fantazie (2021).

Dále se ve snímku objeví herci jako Ryô Nishikawa, Ryûji Kosaka, Hazuki Kikuchi, Hiroyuki Miura, Yoshinori Miyata, Taijirô Tamura a Yûto Torii.

V Japonsku by měl film premiérovat 26. 4. 2024, snad se ho tudíž eventuálně dočkáme i u nás.