Najděte rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem

Když pracovní den skončí, měl by být opravdu u konce. Víme, že potřebujeme rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, ale nalezení souladu mezi vaším profesním a osobním životem není vždy tak snadné, jak to zní. 

Práce hraje v našem životě velkou roli. Proto je tak důležité dbát na to, abychom pečovali i o oblasti našeho života, které nás udržují zdravé a šťastné. Součástí toho může být i profesionální naplnění. Pohoda ale zahrnuje také všechny věci mimo práci, díky kterým má váš život smysl, včetně vaší rodiny, koníčků, zdraví a vztahů (nemluvě o spánku, cvičení, vyváženém jídle a relaxaci).

Co je „rovnováha mezi pracovním a soukromým životem“

Vyváženost mezi pracovním a soukromým životem je koncept, podle kterého efektivně řídíte svůj profesní život a povinnosti tak, abyste byli produktivní a úspěšní v práci, a přitom si zajistili, že budete mít dostatek vyhrazeného času na to, abyste žili naplněný, pevný a osobní život.

Pro pracující rodiče to často znamená najít způsob, jak žonglovat s povinnostmi kariéry a zároveň si najít čas na plnohodnotný rodinný život. S rostoucím věkem se rovnováha mezi pracovním a soukromým životem může více zaměřit na udržení aktivní pracovní síly a zároveň na hledání způsobů, jak zvládat zdravotní problémy nebo postižení.  

Co tedy dál, pokud máte pocit, že vaše rovnováha mezi pracovním a soukromým životem je v troskách? Je čas udělat krok zpět, zjistit, co je špatně, a vytvořit plán, jak to napravit. Vaše zdraví na tom doslova závisí.

Plánujte

Vnést do svého života více rovnováhy začíná tím, že nejprve zjistíte, co problém způsobuje. Je vaše pracovní doba příliš dlouhá? Nebo vám pracovní povinnosti zasahují do volna? Máte pocit, že nemáte kontrolu nad svým rozvrhem? Nebo na sebe berete příliš mnoho požadavků a potřebujete trochu ulevit? Vytvoření personalizovaného plánu toho, jak budete řešit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, vám může pomoci zjistit, co je špatně a které strategie budou nejúčinnější.

Mezi prací a životem udělejte hranici

Práce z domova může být skvělým způsobem, jak podpořit rovnováhu ve vašem životě, ale často stírá hranice mezi vaším osobním a profesním životem. Možná se přistihnete, že pracujete déle než obvykle, doháníte práci, když byste měli odpočívat, nebo zůstáváte dlouho vzhůru, abyste odpověděli na několik posledních e-mailů, které jste zapomněli odeslat dříve. 

Pokud pracujete z domu částečně nebo úplně, vytvořte si systém, který vám bude vyhovovat, a přitom nebude zasahovat do vašeho soukromého života. Začněte stanovením pevné pracovní doby, kterou budete dodržovat. Zvažte také, zda se budete do „domácí kanceláře“ převlékat. I když nemusíte mít oblek a kravatu, profesionální oblékání při práci může pomoci vytvořit mentální rozdělení mezi vaším zaměstnáním a domácím životem. Po práci si naplánujte věci, na které se můžete těšit – od setkání s přáteli nebo jen dobré jídlo a oblíbený seriál.

Dodržujte přestávky a volno

Důležité je i umět odpočívat. Nejen dodržovat přestávky během pracovního dne, ale i pravidelné dny volna a dovolené. Užitečné může být i to, že si trochu času každý den nebo třeba celý víkend naplánujete bez technologií.

Nepracujte, když nejste v práci

Může to znít jako samozřejmost (a jednoduše), ale udržet to může být těžší, než byste čekali. Když váš pracovní den skončí, musí být konec. To znamená, že nemusíte kontrolovat pracovní e-maily, dívat se na oznámení nebo se přihlašovat, abyste dokončili „poslední věc“. 

I když vše, co děláte, je čtení zpráv, na kterých plánujete zítra pracovat, necháváte svou práci zasahovat do svého osobního času. Vytváří tlak a stres, který vás odvádí od pocitu úplného uvolnění nebo úplné přítomnosti během mimopracovní doby. 

Zvažte změnu zaměstnání

Pokud si špatná rovnováha mezi pracovním a soukromým životem vybírá daň na vaší pohodě a nemůžete to vyřešit sami nebo ve spolupráci se svým zaměstnavatelem, možná je na čase zvážit vážnější krok – úplnou změnu zaměstnání. Nalezení práce, kterou opravdu milujete, může být skvělý způsob, jak pozitivněji vnímat rovnováhu mezi vaší prací a vnějším životem.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat