České Budějovice porazily Třinec 3:0 a vyrovnaly sérii z 0:3 na 3:3

foto Play off hokejové extraligy - 6. zápas: Banes Motor České Budějovice - HC Oceláři Třinec, 26. března 2024 v Českých Budějovicích. Hráči Budějovic se radují z druhého gólu, vpravo čelem střelec Jáchym Kondelík.

České Budějovice - Hokejisté Českých Budějovic porazili v šestém utkání čtvrtfinále play off extraligy Třinec 3:0. Proti obhájci titulu, který útočí na páté zlato v řadě, tak uspěli potřetí za sebou. O postupujícím rozhodne ve čtvrtek sedmý zápas v Třinci. Vítězný gól dal už v čase 0:27 Milan Gulaš, skóroval již posedmé v letošních vyřazovacích bojích. Další branky přidali Jáchym Kondelík a v závěru Jakub Valský. První nulu v letošním play off vychytal Dominik Hrachovina.

Do domácí obrany se vrátil po vypršení disciplinárního trestu Štencel, v třinecké brance dostal poprvé v sérii místo Mazance šanci Kacetl. A začal asi nejhůře, jak jen mohl, když už po 27 sekundách pustil za záda Gulašův pokus přes obránce. V deváté minutě mohl odpovědět Dravecký, při jeho zakončení z druhé vlny však skvěle zasáhl domácí gólman Hrachovina.

Ve 12. minutě Kacetl inkasoval znovu, když se do zakončení protlačil Kondelík a i s Hrehorčákovým přispěním zvýšil na 2:0. Skóroval tak ve třetím utkání za sebou. Na konci 19. minuty zakončil Adámek přečíslení dvou na jednoho s Ciencialou, Hrachovinu však nepřekvapil. O chvilku později si na něm vylámal zuby i Daňo.

Do druhé části nastoupili Oceláři ve snaze smazat dvougólové manko hodně aktivně. Hrehorčák prolétl po pravém křídle až před Hrachovinu, ten však schoval puk po zakončení třineckého útočníka do lapačky. Přesně po 26 minutách se jako první provinil proti pravidlům Vráblík a hosté měli k dispozici přesilovku, jenže už po 27 sekundách ji utnulo vyloučení Voženílka. Při hře čtyři na čtyři zakončil Přikryl přečíslení dva na jednoho, Kacetl byl pozorný.

Když už se hrálo v plném počtu, minul branku v obrovské šanci Simon. V polovině základní doby měl dvakrát rychle po sobě možnost ke snížení Cienciala a do odkryté branky pálil Daňo - všechny pokusy ale skončily na zadním hrazení. Poté co domácí se štěstím přečkali krušné chvilky, dostal se do dobré pozice na druhé straně Kubík, bekhendem však zacílil pouze do boční sítě. Přesilovku po Přikrylovu faulu, kterou rozdělila přestávka, Třinečtí nevyužili.

Pozorná obrana Jihočechů v čele s výborným Hrachovinou držela čistý štít i ve třetím dějství. Nebezpečnější byli naopak domácí, kteří hrozili z kontrů. Ve 45. minutě pálil Kubík z ideální parkety mezi kruhy, na poslední chvíli však jeden z hostujících hráčů jeho pokus zblokoval hokejkou. O chvilku později se měl Kacetl co ohánět po ranách Gulaše s Ordošem, udržel však naděje hostů na obrat nad vodou.

Na začátku 48. minuty fauloval Voženílek, Motoru však početní výhoda příliš nevyšla. Hrachovina musel naopak pohotově zakročit betonem při Romanovu zakončení. Voženílek se brzy po návratu do hry provinil znovu a jeho zákrok na Douderu před polovinou třetiny zkoumali dokonce rozhodčí na videu, nakonec ale zůstali jen u dvouminutového trestu.

Oceláři se ubránili, v čase 56:38 pak sáhli k oddechovému času a hře bez gólmana. Hned po 21 sekundách toho využil Valský a dalekonosným pokusem pojistil výhru Jihočechů. Odstartoval tak zároveň bouřlivě oslavy vyprodaného hlediště.

Hlasy trenérů po utkání:

Ladislav Čihák (České Budějovice): "Nám se podařil vstup do zápasu, dali jsme hned gól, myslím, že ta první třetina v našem podání byla velice dobrá. Ve druhé třetině byl soupeř agresivnější, zatlačil nás, měl trošičku více ze hry, ale do třetí třetiny jsme do toho vstoupili zase dobře. Cítím z týmu obrovskou sílu, až neuvěřitelnou. Člověku z toho jde mráz po zádech, jak je ten tým neskutečně soudržný a zápas od zápasu ještě soudržnější. V Třinci se může stát cokoliv; pro silného soupeře tam bude hrát výhoda domácího prostředí, ale já si jen přeji - a uděláme maximum - abychom se sem vrátili a načali tady další sérii."

Zdeněk Moták (Třinec): "Bez vstřelené branky je to trošku problém. Samozřejmě také zase jen asi padesát minut. A my potřebujeme - jak jsem tady říkal už minule - abychom hráli nejen šedesát minut, ale celý zápas a všichni. Teď už s výhledem na ten další, sedmý zápas série. Ondřej Kacetl podal dobrý výkon, měl tam spoustu dobrých zákroků. U toho prvního gólu si myslím, že jsme si hlavně špatně rozebrali střední pásmo. Martin Růžička nedohrál kvůli zranění."

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 6. zápas:

Banes Motor České Budějovice - HC Oceláři Třinec 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávka: 1. Gulaš (M. Doudera), 12. Kondelík, 57. Valský. Rozhodčí: Jeřábek, Stano (SR) - Zíka, Rampír. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 6421 (vyprodáno). Stav série: 3:3.

Sestavy:

České Budějovice: Hrachovina - Kachyňa, M. Doudera, Pýcha, Štencel, Vráblík, Gulaši - Gulaš, Kondelík, Ordoš - D. Simon, F. Přikryl, M. Beránek - Valský, Pech, Kubík - M. Toman, Vopelka, Koláček. Trenér: Čihák.

Třinec: Kacetl - Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Marian Adámek, Polášek - M. Růžička, Čacho, A. Nestrašil - L. Hudáček, Cienciala, Daňo - Helewka, P. Vrána, D. Voženílek - Hrehorčák, M. Roman, Dravecký. Trenér: Moták.



Hrachovina: Zápis do historie přijde, až se to stane, zatím se nic nestalo

Českobudějovický brankář Dominik Hrachovina si v šestém duelu čtvrtfinále proti hokejistům Třince připsal první nulu v letošních vyřazovacích bojích. Za poslední tři zápasy inkasoval pouze třikrát a zaznamenal během nich celkem 95 úspěšných zákroků. Má tak zásadní podíl na tom, že se Motoru podařilo jako čtvrtému týmu v extraligovém play off vyrovnat sérii z 0:3 na 3:3. A pokud by proti obhájcům titulu uspěl i ve čtvrtek, bude v tuzemsku ve vyřazovacích bitvách o zlato vůbec první. Podobné úvahy však Hrachovina v rozhovoru s novináři mírnil.

Jihočeši působili dnes na ledě úplně jinak, než tomu bylo v předchozích dvou domácích vystoupeních. Dvě výhry, jimiž zdramatizovali sérii, kterou měli mnozí možná už za rozhodnutou, jim dodaly pořádnou dávku sebevědomí. A odrazilo se to i na jejich suverénním výkonu, kterým si došli pro kýžené vyrovnání. Vědí však, že musejí zůstat ve stejném módu i pro klíčový duel číslo sedm. Bude zásadní nastavit si vše dobře v hlavě.

"Musíme zůstat nohama na zemi. Pro nás se nic nemění. Kdo vyhraje poslední zápas, jde dál. Vyhraje ten, kdo to bude víc chtít a bude mít i víc potenciálního štěstí. Historie přijde, až se to stane. Zatím se to nestalo," řekl Hrachovina, byť připustil, že jeho mužstvu se podařilo zatlačit Třinec do kouta. "Ale jo. Bylo to 3:0 pro ně, teď je to 3:3. Nejde mluvit jinak než v klišé - a sice, že poslední krok je nejtěžší," dodal devětadvacetiletý gólman.

Třinec jeho mužstvo vynuloval v obou domácích zápasech na úvod série, dnes to byli naopak Jihočeši, kdo toho soupeři příliš nedovolil. "Začali jsme být trochu víc svině. Třinec má play off hokej naučený, umí ho hrát. Mají svoji DNA a nevím, proč ten styl najednou změnili. U nás se to někteří teprve učí, pár kluků hraje první play off. Daň za to vždycky nějaká přijde. My ji platili první dvě utkání, tak to zkrátka je. Dnes nám hodně nám pomohl první gól, týmu dodal sebevědomí, pak jsme dali i druhý, pokud si dobře vzpomínám, to se vám pak hned líp dýchá," poznamenal Hrachovina.

Vychytaná nula, na niž v součtu se zápasy předkola proti Karlovým Varům dosáhl v probíhajících vyřazovacích bojích na devátý pokus, pro něho byla druhořadá. "Hlavně, že jsme vyhráli. Ono je jedno, jestli vyhrajete 6:5, nebo jinak. Jednou jsme tu vedli 4:0 a vyhráli 5:4. Člověk má z nuly radost, ale teď jde o poslední krok. A to je ze všeho nejdůležitější. Do Třince si žádnou nulu přenášet nebudeme. To je dávno za námi. Potřebujeme prostě čtvrtou výhru," zdůraznil.

Čisté konto si vysloužil 23 úspěšnými zákroky. "Je fakt, že toho zase tolik neměli... Když k nám však přijeli, nebylo to příjemný. Ale v tak důležitém zápase se do potřebného tempa dostáváte mnohem jednodušeji než v základní části. Hloupě řečeno. Nechci nic shazovat, ale bylo celkem jednoduché se do zápasu dostat," uvedl Hrachovina.

Stejně jako se zlepšuje družina kouče Ladislava Čiháka, graduje také jeho forma a pohoda, v níž chytá. "Asi ano, ale ono je teď jednoduché chvástat se, když se vyhrává. Člověk bojuje. Možná bojuje i za nějakou budoucnost, když slýchává ze všech stran, co se stane, nebo se má stát. Není to moc příjemný. Ale je to, jak to je," řekl Hrachovina a narážel tak na spekulace ohledně jeho budoucnosti v jihočeském klubu.

"Stejně tak člověk bojuje za to, abychom vyhráli a vrátili hokej zpátky sem našim lidem. Atmosféra byla dnes neskutečná, člověk má husí kůži. Získali jsme tři zápasy a můžeme získat čtvrtý. My můžeme pořád jen získat. Šance je, proč ne. Kluci si věří, vnímají, že s nimi můžeme hrát. Uvidíme, jak budeme silní při posledním kroku," podotkl Hrachovina.

Neletěl by namísto cestování autobusem raději letadlem? Tedy stejně jako Třinec k dnešnímu utkání? "Jestli nám někdo zaplatí nějaký hydroplán nebo tak něco, tak určitě," pousmál se Hrachovina.

"Mají neomezené možnosti, tak letěli, za mě normální věc. Pokud na to tým má peníze, proč by neletěli? Je ale strašně složité říci, jestli to ušetří síly. Než se do letadla dostanete, trvá to. Než to vzlítne, trvá to… Než se dostanete z letadla, trvá to. Ale celkově je to určitě příjemnější než jet šest hodin autobusem. Časově to ale taková výhra není. Na druhou stranu, asi by do toho nešli, kdyby si mysleli, že jim to nepomůže,“ doplnil Hrachovina.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď