Africký freestyle

Ve čtvrtek odpoledne v Nairobi odstartuje na známé superspeciálce Kasarani čtvrtý ročník znovuzrozené Safari Rally.

Slavná keňská soutěž se ve své původní maratónské podobě odjela naposledy v roce 2002. Následovaly necelé dvě dekády do návratu soutěžních speciálů královské kategorie na zrádné africké cesty. Letos mistrovství světa zavítá do oblasti u jezera Naivasha počtvrté. I když by se zdálo, že již pořadatelé svůj podnik vychytali a ročník 2024 se zrodil bez větších problémů, opak je pravdou. Na jeho uspořádání vzhledem k přesunu termínu z června na březen sice měli o tři měsíce kratší dobu, ale až v lednu vydaná zvláštní ustanovení vyvolala velké překvapení. A to hlavně tím, že itinerář zůstal v takřka nezměněné formě oproti loňské soutěži. Od té doby došlo alespoň k několika kosmetickým změnám týkajícím se nejdelších úseků Kedong a Sleeping Warrior. Druhý jmenovaný byl protažen do své rekordní 36 kilometrů dlouhé podoby. Letos tak bude ještě větší výzvou než obvykle a i samotná rally bude s 367 ostrými kilometry nejdelší v její novodobé historii.

Naopak nejkratší byla doba mezi vydáním Rally Guide 2 a startem rally. Rozhodně nebývá zvykem, že by vyšel necelý měsíc před soutěží. Všechny tyto navenek podivně se tvářící nesrovnalosti jsou jen důsledkem dalekosáhlejších problémů v pozadí organizace rally. V únoru byl odvolán dosavadní CEO Safari Rally Phineas Kimathi, oficiálně pro pracovní přetížení. Investigativní keňský novinář ale zjistil trochu jiné skutečné příčiny. Překročením rozpočtu a netransparentními výdaji počínaje a odléváním peněz ve prospěch kariéry syna McRae Kimathiho konče. Bohužel na jeho závodění šly peníze, které dosud nedostali vyplacené zaměstnanci a některé na soutěži spolupracující subjekty, a to i za několik předešlých ročníků. Hovoří se dokonce o dluhu vůči WRC promotérovi. A to určitě pro budoucnost této rally nevěští nic dobrého. Obzvlášť ne v době, kdy množství zájemců o zapsání do kalendáře výrazně převyšuje množství jeho kapacity.

Simon Larkin mající u WRC promotéra na starost správu soutěží se musel aktivně vložit i do letošního ročníku a přes keňského prezidenta řešit personální obsazení organizačního výboru. Ač minulý víkend keňský ministr sportu a nový CEO Safari Rally ujišťovali, že příprava soutěže zdárně pokračuje obvyklým tempem, skutečnost vypadala trochu jinak. Nepřipravený areál pro umístění servisu a nevyznačené úseky rychlostních zkoušek jsou nejzásadnějším problémem, neobjednané šampaňské a trofeje pro vítěze jsou už jen takovou tragikomickou tečkou. Aby toho nebylo málo, ještě do většího marastu soutěž posunul její ředitel Jim Kahumbura, když minulý pátek odstoupil z funkce. A právě o jeho návrat do funkce se tolik zajímal Larkin a celou situaci řešil s tamním prezidentem. Tovární posádky jsou již na místě a věnují se doprovodným akcím, jezdci WRC2 absolvovali tradiční testy a již se rozjely, byť je trať místy kvůli bahnu těžce sjízdná, i seznamovací jízdy. Letošní ročník by měl být snad zachráněn, nad těmi následujícími se i přes smlouvu platnou do roku 2026 vznášejí otazníky.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!