Léčivé prameny

Tyto zázračné prameny mají hluboké regenerační schopnosti. Najít je můžeme v jodobromové solance, která je součástí Sanatoria Klimkovice. Solanka je přírodním léčivým zdrojem, původně mořskou minerální vodou, která se vytvořila v období třetihorního vrásnění.

Solanka vytvořená z hlubin prehistorických moří je prosycená bohatou škálou minerálů, mezi nimiž vynikají především jód a brom. Solanka se nachází v hloubce několika metrů a přináší celou řadu zdravotních benefitů. 

Podle odborníků zlepšuje krevní oběh, pomáhá rozšiřovat cévy a lépe okysličovat životně důležité orgány, jako je srdce a mozek. Pozitivně působí také na naše svaly. 

Jodobromová solanka se vyskytuje v oblastech uhelných ložisek Ostravska, kde při bouřlivých pohybech zemských vrstev vznikly písčité sloje. Právě v nich se zakonzervovala voda pravěkého moře, které se na tomto území vyskytovalo přibližně před 6,5 až 11 miliony let.  

V současnosti se jodobromová voda již netvoří. Její podzemní zásoba je omezená a velmi cenná. Při lokální aplikaci jodobromové vody na kůži se jód chemicky váže na kůži. Vytváří se přitom tzv. jodové depo, které je vodou nesmyvatelné. 

Pravěké moře

Z něho se jód postupně vstřebává do organizmu. Jodobromová voda uvolňuje svalové kontraktury, zlepšuje prokrvení tkání a orgánů, zmírňuje akutní i chronické zánětlivé procesy, zklidňuje kožní defekty. 

Sanatoria Klimkovice:

Zdroj: Youtube

Jodobromová voda je schopná snižovat krevní tlak. Její zdravotní benefity jdou ale mnohem dál. Tento přírodní zázrak bojuje proti zánětům. Při aplikaci koupelí nebo obkladů má silně analgetické účinky. 

Lázeňská léčba s pomocí jodobromové vody podporuje imunitní procesy, má příznivý účinek na celkovou kondici, motoriku a funkci periferního i centrálního nervového systému.

Více než čtyřicetiletou tradicí léčebné a rehabilitační péče se mohou pochlubit také Lázně Hodonín, které se nachází v samém srdci jižní Moravy. Místní solanka zde slouží jako základní stavební kámen při léčbě kardiovaskulárních onemocnění a onemocnění pohybového aparátu.

Proslulé svou jedinečností při léčbě nemocí pohybového aparátu a neurologických onemocnění jsou Lázně Darkov v Karviné. Ty se díky jodobromové solance známé též jako darkovské zlato řadí k nejlepším v České republice. 

Tento lázeňský komplex, v němž se snoubí historický půvab s moderním vybavením, nabízí útočiště pro všechny, které trápí bolesti svalů a kloubů nebo si pouze chtějí odpočinout a načerpat dostatek sil. obklopeni nádherou lednického zámku a zelenými zahradami.

Zdroje: www.kudyznudy.cz, www.lazne-kynzvart.cz, cs.wikipedia.org