Hned prvním klíčovým bodem při údržbě ovocného stromu je odstranění suchých nebo poškozených větví. Zaměřte se také na větve, které vykazují známky nemoci. Jejich odstraněním podpoříte celkové zdraví stromu, což se odrazí právě na úrodě. 

Špatné větve poznáte podle zaschlých pupenů, divné barvy kůry nebo podle toho, že dřevo je zkrátka suché a lámavé. Z takových větví nic nebude a akorát zbytečně překáží. Pokud jsou navíc zdrojem nákazy, ohrožují i okolní stromy. U takových větví si dejte záležet, aby nezamířily ani na kompost, ale do bioodpadu.

Připravte si všechno potřebné vybavení

Opatřete si vhodné nůžky určené přímo na dřevo. Na větší větve využijete spíše ruční pilku. Hodit se mohou také rukavice a žebřík pro pohodlnější stříhání vzrostlých stromů.

Mezi prací na jednotlivých stromech nezapomeňte na důkladné čištění nůžek. Díky dodržování hygieny snížíte riziko přenosu nemocí mezi stromy. Pokud je rána po odříznutí větší větve širší, připravte si také včelařský vosk nebo tmel pro její zacelení.

Podívejte se na praktické tipy na řez hrušně níže ve videu:

Zdroj: Youtube

Jaké výhony odstranit

Dokonalého prořezu stromů dosáhnete asi jen letitou praxí, hlavní obecnou zásadou je řez na pupen, to znamená, že řez musíte vést jen mírně šikmo nad pupenem. Nesmíte řezat ani příliš vysoko, ani podříznout příliš šikmým řezem. 

Odstraňte výhony, které rostou kolmo nahoru přímo z kmene. Dále jsou nežádoucí hlavní větve, které se vzájemně kříží. Zkraťte také některé příliš rozvětvené větve a odstraňte ty, které visí k zemi v nepřirozeném úhlu, takže pod tíhou odrůdy by hrozilo jejich zlomení. Při řezu se snažte korunu stromu prosvětlit, aby dovnitř dopadalo více světla, což pomůže s lepším dozráváním jednotlivých plodů.

Zdroj: thespruce.com, mujdum.cz, ireceptar.cz

Související články