Aspik patří mezi kontroverzní ingredience – někdo na něj nedá dopustit, někdo se mu vyhýbá obloukem. Správně připravený a zkombinovaný s vhodnými surovinami ale může chutnat opravdu výborně. A přestože podle mnoha lidí patří do kategorie retro, v lahůdkářstvích ho v různých variantách běžně seženete i dnes.

Nejčastěji se do něj přidávají vařená vajíčka, zelenina, maso, šunka nebo salám, používá se také na výrobu vaječné tlačenky. Tradičně se připravuje ve formě válečku nebo cihly, můžete mu dát ale jakoukoliv jinou formu – třeba bábovky, muffinu, bochánku nebo dortu.

V následujícím receptu, který na internetu zhlédlo už více než 11 milionů lidí, má aspik podobu vajíčka a tvaruje se přímo ve vaječných skořápkách. Jedná se o opravdu mravenčí práci – přesvědčte se sami:

Zdroj: Youtube

Jak vyrobit domácí aspik?

První možností je použít drůbeží vývar, a to pročištěný a scezený přes plátýnko, aby byl čirý. Vývar se poté promíchá se želatinou. Na variantu bez masového vývaru je třeba uvařit kořenovou zeleninu ve vodě s octem, solí, celým pepřem, bobkovým listem a novým kořením.

Aby želatina správně ztuhla

Pro slanou kuchyni se obvykle používá želatina v prášku – v obchodech seženete i variantu určenou právě pro aspik a vaječnou tlačenku. Použít můžete také plátkovou verzi, tu je ale třeba před přidáním do vývaru nechat nabobtnat ve vodě minimálně 10 minut.

Důležité je želatinu ve vývaru dobře rozpustit – směs postupně zahřívejte na mírném plameni, ale pozor – nesmí projít varem, jinak neztuhne. Zásadní roli hraje také správné množství na konkrétní množství tekutiny. Každá želatina má trochu jinou sílu, proto se vždy řiďte instrukcemi na obalu. Zatímco ve sladké kuchyni se preferuje želatina měkčí, při přípravě aspiků je naopak žádoucí tuhost.

Aspik s kuřecím masem

Doba přípravy: 90 minut + odležení přes noc

Ingredience:

  • 1 kuřecí stehno
  • 1 mrkev
  • 1 menší petržel
  • kousek celeru
  • 1 menší cibule
  • 4 kuličky celého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • 80 g želatiny

Příprava:

  1. Do hrnce vložte kuřecí stehno, zeleninu a koření. Zalijte 1 500 ml studené vody a vařte 60 minut. Poté maso vyjměte, vývar přeceďte přes sítko nebo plátýnko a nechte zchladnout.
  2. Želatinu rozmíchejte v 500 ml studeného vývaru a nechte nabobtnat. Poté přilijte dalších 500 ml vývaru a na mírném plameni prohřívejte, dokud se želatina zcela nerozpustí.
  3. Obrané kuřecí maso, sterilovanou zeleninu, vařená vejce nebo jiné ingredience dle vlastní chuti naskládejte do vybrané formy vyložené kuchyňskou fólií a přelijte připraveným aspikem. Pokud chcete mít suroviny vyskládané do úhledných vrstev, začněte nejdříve vrstvou aspiku a nechte ji 10 minut zatuhnout v lednici. Poté na ní rozložte vybranou ingredienci, opět zalijte aspikem a nechte opět ztuhnout v lednici. Tak pokračujte až do naplnění formy.
  4. Aspik nechte v lednici vychladit do druhého dne, poté ho vyklopte z formy a podávejte.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz, vikendovepeceni.cz, megvkuchyni.cz, www.vareni.cz

Související články