Vlnovník rybízový (Cecidophyopsis ribis) je drobný roztoč, který může představovat závažnou hrozbu pro rostliny rybízu. Způsobuje vážné poškození a ohrožuje úrodu. Přestože dospělci tohoto škůdce dosahují pouhých 0,2 až 0,3 mm, jsou tedy téměř neviditelní, dokážou svou přítomností udělat spoustu problémů.

Podívejte se, jak na pěstování rybízu:

Zdroj: Youtube

Dospělci žijí skrytě na povrchu rostlin a samice klade svá vajíčka do pupenů. Po vylíhnutí larev napadají rašící poupata, což vede k deformacím a zkrácení výhonků. Cyklus pokračuje celé léto, čímž může být úroda rybízu vážně ohrožena.

Příznaky napadení vlnovníkem rybízovým

Symptomy napadení tímto roztočem jsou na rostlinách viditelné a mohou zahrnovat zakrnělé a deformované výhony, vytvářet zelené zduřeniny (hálky) na řapících a stoncích listů a květů, a celkově zpomalený a narušený růst rostlin až po úplnou ztrátu úrody.

Vlnovník rybízový není pouze přenašečem zjevného poškození rostlin, ale může také přenášet virový zvrat černého rybízu (BCRV), což je nejrozšířenější a nejškodlivější nemoc rybízu.

Tato nemoc přináší snížení plodnosti až neplodnost rostlin, což naznačuje například úzkými listy, deformovanými květy nebo snížením produkce plodů. Napadené rostliny není možné vyléčit a často je nutné je zlikvidovat.

Ochrana a prevence škůdců u rybízu

Prevence a kontrola vlnovníka rybízového zahrnuje odstraňování infikovaných částí rostlin a používání insekticidů. Pravidelným prořezáváním rostlin zajišťujte dostatečný přísun vzduchu a světla, což snižuje riziko napadení rostlin. Správné hnojení rostlin dále posiluje jejich obranyschopnost proti škůdcům.

Přírodní ochrana s využitím chitinu

Přírodní organické hnojivo obsahující chitin vám může poskytnout účinnou ochranu proti vlnovníku rybízovému. Chitin podporuje imunitní systém rostlin a růst prospěšných mikroorganismů, které chrání rostliny před škodlivými organismy.

Další škůdci na rybízu

Kromě vlnovníka rybízového mohou zahrádkářům problémy způsobovat i další škůdci, jako jsou mšice či houby. Proti nim lze použít různé metody ochrany, včetně přírodních postřiků nebo rezistentních odrůd.

Zdroj: hnojik.cz, nkz.cz, zahradkarskaporadna.cz

Související články