Velikonoce jsou symbolem jara a hrají všemi barvami. Kromě pletení pomlázky se tradičně zdobí vajíčka, a to jak ta vyfouknutá, tak vejce uvařená natvrdo. Existují desítky metod pro zkrášlování vajec. Některé si žádají zkušenosti a pevnou ruku, jiné jsou jednoduché, efektní a hravě je zvládnete i s dětmi.

1. Vosková batika

Batikování vajíček patří asi mezi jednu z nejrozšířenějších technik zdobení. Provádí se kombinací barvení a voskování, díky čemuž vznikají pestrobarevné kraslice s úchvatnými vzory. 

Postupuje se tak, že špendlíkem namočeným ve vosku nanášíte na vajíčko různé ornamenty a následně jej celé ponoříte do barvy, kterou necháte zaschnout. Opět nanesete vrstvu vosku a zase ponoříte do barvy. 

Když je vajíčko zaschlé, nad svíčkou pomalu rozehřejete vrstvičky vosku a rychle jej setřete. Při vícerém nanášení různých barev vždy postupujte od nejsvětlejší po nejtmavší.

Podívejte se na návod níže ve videu:

Zdroj: Youtube

2. Akvarel

Pro milovníky klasického malování je pak vhodnou technikou malba akvarelem. Na uvařená nebo vyfouknutá vajíčka si tužkou nakreslíte požadovaný obrázek a následně jej začnete vybarvovat akvarelovými barvami.

Po zaschnutí můžete obrázky doladit ještě fixami. Výsledky určitě ještě přelakujte, aby se barvičky dokonale ukotvily.

3. Ubrousková technika

Technika polepování ubrousky se dá uplatnit nejen při zdobení květináčů či krabiček, ale také při zdobení vajíček. Jednoduše si vyberte ubrousky s hezkými obrázky, vystřihněte je a nalepte na vajíčko. Výsledný vzhled určitě opět přelakujte.

Pomocí ubrousků samozřejmě můžete vytvořit pouze podkladovou vrstvu vajíčka a pokračovat ve zdobení dál nějakou jinou technikou.

Zdroj: kudyznudy.cz, detskyeshop.cz, homeincube.cz

Související články