Manželku na Liberecku zazdil pod vanu, kde se s dcerami koupal. O zmizení mluvil i v televizi

Dlouhodobé partnerské neshody, žárlivost nebo komplex méněcennosti. Co dohnalo Vlastislava Svobodu k vraždě manželky, ví jen on sám. Poslední kapkou prý bylo vypnutí televize. Po uškrcení prádelní šňůrou ukryl vrah mrtvé tělo pod podlahu koupelny, kterou denně používal s dvěma dcerami zavražděné. Jim tvrdil, že si maminka jen hraje na schovávanou. Redakce CNN Prima NEWS přináší děsivý příběh v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Někteří známí zprvu nad jejich vztahem kroutili hlavou. To ale sedmapadesátiletému Vlastislavovi nevadilo. Do své o třiatřicet let mladší manželky Karolíny byl zamilovaný. Když společně začali vychovávat dvě dcery, nikdo už o jejich vztahu nepochyboval. V tu dobu ale postupně, možná trochu paradoxně, začal o lásce mladé Karolíny pochybovat sám Vlastislav.

ČTĚTE TAKÉ: Syna zabil a předhodil prasatům vlastní otec. Matce po letech Kansas vyplatil odškodné

Vypnutí televize

Zamilovanost začaly střídat neshody. Podle pozdějších výpovědí Vlastislava Svobody si přestával se svou mladší ženou rozumět. Když přišel o místo řidiče městské hromadné dopravy a začal zůstávat s dětmi doma, bylo zaděláno na další partnerské problémy. Ty se točily zejména kolem chybějících rodinných financí. Karolíně se podle Vlastislava zdálo, že se nedokáže o rodinu dobře postarat, a často mu to prý vyčítala.

Do vztahu Vlastislava a Karolíny se navíc začala vkrádat nevěra. Mladá žena totiž partnerské neshody korunovala románkem se sedmdesátiletým sousedem z jejich liberecké bytovky. S ním dokonce plánovala společnou budoucnost a založení rodiny. Zatrpklý Vlastislav nedokázal takovému ponížení čelit. Doufal, že se mu vztah s Karolínou podaří zachránit. A to i v době, kdy už bylo jejich společným známým jasné, že to nepůjde. Navíc domácí hádky stále gradovaly.

Když 23. ledna roku 2012 přišla Karolína pozdě večer do jejich libereckého bytu, manželé se začali hádat naposledy. Spor přitom začal naprostou malicherností. Karolíně totiž vadila nahlas zapnutá televize. Když ji Vlastislav odmítl vypnout, nadávky přerostly v napadení. Na jeho konci byl už Vlastislav jako smyslů zbavený. V jeden okamžik vzal do ruky prádelní šňůru, která před ním ležela na stole, a svou mladou manželku začal nelítostně škrtit. Žena sevření šňůry vydržela čelit jen pár okamžiků a sesunula se bezvládně k zemi.

Skrýš pod podlahou koupelny

Když si Vlastislav uvědomil, co provedl, odešel do vedlejší místnosti, aby se uklidnil. V kuchyni vymyslel plán, jak mrtvé tělo ukrýt. Hlavou mu místo lítosti probíhaly myšlenky na následky brutálního činu. Bál se vězení i toho, co bude s jeho dcerami. Když se vrátil k mrtvole Karolíny, jako první přikryl její obličej, až potom v pokoji rozsvítil světlo. Podle vlastní výpovědi se prý bál na ni pohlédnout. Tělo pak ukryl do skříně, kterou důkladně zadrátoval, aby jeho dcery mrtvou maminku neobjevily. Až v průběhu dalších dní vymyslel jiný úkryt.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

V koupelně odkryl částečně podlahu a tělo schoval pod vanu a toaletu. Když se dcery, kterým bylo teprve sedm a pět let, ptaly po své matce, odpovídal jim, že maminka hraje na schovávanou. Zmizení Karolíny si ale samozřejmě nevšimly jen dívenky. Brzy ji začal postrádat její sedmdesátiletý milenec i další známí. Netrvalo dlouho a ženu začali hledat i policisté. Vlastislav si v té době dokonce do bytu, ve kterém bylo ukryto mrtvé tělo, zval i televizní štáby. Před kamerou dojímal diváky zpovědí o zoufalém pátrání po manželce. Až po celém měsíci kriminalistům přiznal svůj čin i skrýš, kam tělo ukryl.

Soudní jednání bylo ze strany obžalovaného Svobody plné výčitek. Vraždu podle něj zažehla sama oběť. Prý se k němu nechovala tak, jak si od životní partnerky představoval. Tělo prý pod vanou ukrýval kvůli dvěma dcerám. Po vraždě se údajně bál, že dívky skončí v dětském domově. První rozsudek mu přiřkl 17 let strávených za mřížemi. Až odvolací soud přeci jen slyšel na argumenty obhajoby a zejména fakt, že vztah procházel dlouhodobými partnerskými neshodami, nakonec trest zmírnil na 12 let vězení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zastal se ženy a sám skončil v kómatu. Musel jsem se učit znovu mluvit, řekl Gabriel u soudu

Tagy:
koupelna manželka krimi dcery podlaha vana šňůra Zvlášť závažné zločiny vražda televize Vlastislav Svoboda