Exprezident Bolsonaro se dva dny skrýval na maďarské ambasádě. Brazílie si předvolala velvyslance

Horizont ČT24: Proč se Bolsonaro skrýval u Maďarů (zdroj: ČT24)

Brazílie si předvolala maďarského vyslance, aby vysvětlil, proč bývalý prezident jihoamerické země Jair Bolsonaro strávil minulý měsíc dvě noci na maďarském vyslanectví. Stalo se to poté, co policie zatkla Bolsonarovy blízké spolupracovníky kvůli údajnému pokusu o státní převrat po prohraných volbách.

Na maďarskou ambasádu v Brazílii dorazil Bolsonaro v noci 12. února. Na záběrech zveřejněných deníkem New York Times byl následně vidět ve společnosti maďarského velvyslance, který ho uvedl do budovy a pohovořil s ním. Bolsonaro setrval na maďarské půdě v hlavním městě Brazílie dvě noci.

„Nebudu popírat, že jsem na ambasádě byl. Ano. Nebudu říkat, kde jinde jsem byl. Udržuji si okruh přátel, do kterého patří některé hlavy států z celého světa. Jsou znepokojeni. Mluvím s nimi o věcech, které jsou v zájmu naší země. Tečka. Zbytek jsou spekulace,“ prohlásil Bolsonaro do médií.

Jen čtyři dny předtím musel krajně pravicový populista odevzdat úřadům svůj pas. A jeho blízké spolupracovníky zatkla policie.

„Pravý vlastenec! Bojujte dál, pane prezidente!“ napsal ve stejný den na síti X maďarský premiér Viktor Orbán, který Bolsonara podporuje. Orbán udržuje úzké vztahy také s Vladimirem Putinem nebo Donaldem Trumpem, se kterým se nedávno setkal na Floridě.

Brazilské úřady vyšetřují Jaira Bolsonara kvůli násilnostem z loňského ledna. Tři měsíce po prohraných volbách napadly tisíce jeho příznivců brazilský Kongres, prezidentský palác a budovu Nejvyššího soudu.

Exprezident se brání, že v době nepokojů byl mimo Brazílii. Podle vyšetřovatelů ale naléhal na velitele armády, aby se připojili ke státnímu převratu a uvěznili soudce Nejvyššího soudu. Ten už Bolsonarovi kvůli zneužití funkce zakázal do roku 2030 ucházet se o veřejné funkce.

Bolsonaro stejně jako Trump svou porážku nikdy veřejně neuznal. Ještě před ní tvrdil, že po volbách má jen tři možnosti: vězení, smrt, nebo vítězství. Záběry New York Times naznačují ještě čtvrtou možnost – stát se podnájemníkem na maďarské ambasádě, kde ho úřady podle mezinárodního práva zatknout nemohou.