Problémy se zády po ránu

Není nic lepšího než dobrý spánek, dokud se nezačnete probouzet s bolestmi zad či hlavy. Existuje mnoho důvodů, proč vás ráno můžou trápit problémy s páteří, včetně polohy při spánku, nevyhovující matrace, nebo prostě opotřebení páteře, které přichází s věkem. 

Bolesti zad, zejména dolní části, jsou velmi časté. Ve skutečnosti se s nimi někdy setká více než 80 % lidí. Obvykle se stačí po probuzení protáhnout, rozhýbat ztuhlé svaly a bolest přejde. I tak byste měli hledat, kde je, obrazně řečeno, „zakopán pes“. Zda v tom, jak spíte, nebo na čem spíte. 

Nevhodná spánková poloha

Mezi nejčastější důvody, proč ráno bolí záda, patří špatná poloha při spánku. Spíte-li na břiše, může to být pro vaše záda velmi náročné. Tato poloha vytváří velký tlak na zádové svaly, protože ovlivňuje přirozené zakřivení páteře. To může platit i v případě, že vám spaní v této poloze léta procházelo.

Mladé tělo leccos vydrží, protože je dostatečně pružné a rychle se zotavuje. Ale s přibývajícím věkem a sedavým zaměstnáním může spaní na břiše přespříliš zatěžovat páteř.

Najděte správně tvrdou matraci

Důležitou součástí lůžka je matrace. Při výběru správné matrace je klíčové si položit jednoduchou otázku: měkkou, nebo tvrdou? 

  • Měkké matrace jsou populární díky své schopnosti poskytnout úlevu tlakovým bodům. Pohodlí poskytnou zejména lidem, co spí na boku. Používat by je měli spíše jednici s nízkou tělesnou hmotností.
  • Tvrdé matrace udržují správnou polohu páteře a rovnoměrně distribuují váhu těla po celé posteli. To může být užitečné pro ty, kteří trpí bolestmi zad, neboť pevná opora pomáhá udržet páteř v neutrální pozici; a také pro ty, kdo spí na zádech nebo na břiše.

Údržba matrace 

Aby matrace zůstala v perfektním stavu a prodloužila se její životnost, musíte se o ni starat. Chránič matrace, který lze pravidelně prát, ochrání matraci před vlhkem, skvrnami, roztoči a alergeny. Pravidelné vysávání a čištění matrace jsou také důležité, protože matrace se s věkem stává semeništěm prachu, roztočů a alergenů. Bolesti zad totiž nejsou jediným problémem, který může způsobit nevhodné vybavení postele.

Doporučuje se matraci otáčet alespoň jednou za půl roku, aby se snížilo opotřebení. Nicméně po deseti letech je lepší rozloučit se, starou matraci odvézt do sběrného dvora a pořídit si novou, lepší. 

Proč je důležitý rošt

Kvalitní rošt je rovněž důležitý pro dobrý spánek. Mezi nejoblíbenější patří lamelové rošty, které jsou flexibilní a dokážou se přizpůsobit váze těla. Díky dřevěným lamelám jsou prodyšné a zlepšují cirkulaci vzduchu pod matrací.

Vybíráte rošt do postele? Tyhle byste měli vyzkoušet:

  • pevné 
  • polohovatelné 
  • lamelové 
  • pružinové

Polštář v hlavní roli

Probouzíte se ráno unavení, jako byste celou noc kopali příkopy? Možná není příčina v divokých snech, ale spíše v nevhodně zvoleném polštáři. Tvrdíme, že správná volba polštáře má stejný význam jako výběr matrace. Kromě velikosti a tloušťky, kterou si můžete regulovat podle potřeby tím, že přidáte nebo odeberete výplň, je důležité věnovat pozornost i materiálu. 

Stále populárnější je paměťová pěna, která dokonale kopíruje tvar hlavy a krční páteře, což je ideální pro problémy s páteří. Peří, tradiční materiál, zahřeje, odvádí vlhkost a vydrží dlouho, ale není vhodný pro alergiky. Ti by měli zvolit syntetické materiály, jako je duté vlákno, které je hypoalergenní, snadno se udržuje a dá se prát. 

Povlečení pro správnou hygienu spánku

Dalším důležitým prvkem každé ložnice je povlečení, které může udělat z obyčejného prostoru útulné, moderní nebo relaxační místo. Mimo design a barvy bychom neměli podcenit ani výběr látky. Nejvhodnější jsou přírodní materiály, protože dobře odvádějí vlhkost od těla. Syntetické povlečení způsobí, že se koupete ve vlastním potu.

Bavlna je ideální. Nabízí pohodlí, je prodyšná, příjemná na dotek a absorbuje vlhkost. Renforcé, zesílená bavlna, je současným hitem díky své jemnosti a odolnosti. 

Náročné zákazníky jistě potěší Mako jersey, egyptská bavlna, která se nemačká, má skvělou absorpci vlhkosti a je ideální na horké letní dny. Za chladných nocí oceníte flanelové povlečení vyrobené z vlněných vláken, které je měkké, hřeje a dobře reguluje teplotu i vlhkost. 

Nedostatečná péče může vést k hromadění nečistot a alergenů v lůžkovinách, což může způsobit alergické reakce, pokašlávání i jinak bránit v klidném spánku. 

Zdroj: hingehealth.com, sleepfoundation.org

Související články